Quantcast

Медия без
политическа реклама

Навални създава от затвора международна антикорупционна фондация

В управата й са бившият белгийски премиер Ги Верхофстат и политологът Франсис Фукуяма

11 Юли 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Изпратеният в затвор руски опозиционер Алексей Навални днес постави началото на международна антикорупционна организация, година след като руската Фондация за борба с корупцията“ (ФБК) беше обявена за екстремистка организация от руските власти, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В канала Телеграм, където се появяват съобщения, предавани на негови съмишленици чрез адвокати, на които е разрешен контакт с опозиционера, Навални заяви, че в консултативния съвет на новата организация за борба с корупцията ще участват бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, политологът Франсис Фукуяма, носителката на наградата "Пулицър", журналистката и историчка Ан Епълбаум, както и съпругата на Навални - Юлия Навална.

Руският опозиционер Алексей Навални е преместен в строго охраняван затвор в село Мелехово, Владимирска област, известен с това, че там затворниците се подлагат на изтезания, съобщи каналът в Телеграм ЧТД, предаде дир. бг.

Навални стана известен с това, че неговата фондация документира богатството на висши руски служители в поредица от широко гледани видеоклипове. Той стана и най-яростния критик на президента Владимир Путин, посочва още Ройтерс.

Московският градски съд потвърди 9-годишната присъда на Алексей Навални, която излежава в колония със строг режим. Присъдата е за мошеничество и неуважение към съда.

Миналогодишното съдебно решение, с което фондацията на Навални беше обявена за незаконна, доведе до забрани за неговите съюзници да участват в избори и даде на властите правото да вкарват в затвора активисти на ФБК, да замразяват банковите им сметки, както и да ограничат възможността на организацията да получава дарения от поддръжници.

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия, публикува разследване относно разкошен имот на брега на Черно море, за който твърди, че е собственост на президента Владимир Путин, но чрез подставени лица.

Днес в социалните медии Навални заяви, че новата Международна фондация за борба с корупцията ще бъде "напълно прозрачна и разбираема" и че първите й средства ще бъдат от наградата "Сахаров" за свобода на словото в размер на 50 000 евро, която Европейският парламент му присъди миналата година. "Както винаги, ние разчитаме на вашата помощ и подкрепа и обещаваме, че ще работим добре", се казва в изявление на Навални.

В деня, в който Русия обяви опозиционера Алексей Навални за терорист и го постави в списък редом до ''Ислямска държава'', се състоя световната премиера на документалния филм за отравянето му.

Навални беше вкаран в затвора през 2020 г. за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по друго съдебно дело срещу него, за което той казва, че е политически мотивирано. Той бе арестуван при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от почти смъртоносно отравяне в Русия с нервнопаралитично вещество.

Тази година той беше осъден на още девет години затвор за измама и неуважение към съда - обвинения, които според него са били изфабрикувани, за да бъдат осуетени политическите му амбиции.

Още по темата