Медия без
политическа реклама

Мъск уволни 50% от персонала на "Туитър"

ООН се загрижи от съкращенията в социалната мрежа

05 Ноем. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Масовите съкращения в екипа на социалната мрежа "Туитър", от които всички се опасяваха след придобиването на собствеността от Илон Мъск, вече са факт. Късно снощи Twitter Inc. освободи от работа половината от персонала си с уточнението, че най-слабо засегнат е екипът, отговарящ за предотвратяване на разпространението на дезинформация.

Обяснението за съкращенията беше, че рекламодателите са намалили разходите си поради опасения относно модерирането на съдържанието. "За съжаление няма избор, когато компанията губи над 4 милиона долара на ден", написа самият Мъск в профила си в "Туитър", като добави, че "на всички засегнати са предложени тримесечни обезщетения", което е два пъти повече от законовото изискване.

В туитове на служители на компанията се твърди, че сред уволнените са екипите, отговарящи за комуникациите, курирането на съдържание, човешките права и етиката на машинното обучение, както и някои продуктови и инженерни екипи. Този ход идва след една седмица хаос и несигурност относно бъдещето на социалната медия след придобиването ѝ от най-богатия човек в света.

51-годишният Мъск обвини за загубите коалицията от групи за граждански права в платформата, която настояваше водещите рекламодатели на "Туитър" да предприемат действия, ако той не защити модерирането на съдържанието - опасения, засилени преди потенциалните решаващи избори за Конгрес идния вторник. След съкращенията активистите заявиха, че засилват натиска си и ще изискват от марките да изтеглят рекламите си от социалната мрежа в световен мащаб.

Самата компания запази мълчание относно мащаба на уволненията до късно през деня в петък, когато ръководителят на отдела за безопасност и интегритет Йоел Рот потвърди вътрешните планове - засегнати ще бъдат около 3700 души, или 50% от персонала. Сред съкратените са 784 служители от централата на компанията в Сан Франциско и 199 в Сан Хосе и Лос Анджелис, според подадените документи до калифорнийския орган по заетостта.

Рот заяви, че съкращенията са засегнали около 15% от екипа му, който отговаря за предотвратяване на разпространението на дезинформация и друго вредно съдържание, и че "основните възможности за модериране" на компанията остават непокътнати.

Миналата седмица Мъск подкрепи изпълнителния директор по безопасността, позовавайки се на неговия "висок интегритет", въпреки че преди години Рот беше понижен заради критични туитове към бившия президент Доналд Тръмп. Мъск обеща да възстанови свободата на словото, като същевременно предотврати превръщането на "Туитър" в "лунен пейзаж".

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова новия собственик на Twitter Илон Мъск да гарантира, че спазването на правата на човека е централна тема в социалната мрежа.

Съобщенията, че Мъск е уволнил целия екип по правата на човека на платформата, "от моя гледна точка не са окуражаващо начало", заяви Тюрк в отворено писмо.

Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че пише със "загриженост и опасения относно нашия дигитален обществен площад и ролята на Twitter в него".

"Подобно на всички компании, Twitter трябва да разбере вредите, свързани с нейната платформа, и да предприеме стъпки за тяхното отстраняване", пише Тюрк.

" Зачитането на общите ни човешки права трябва да определи гаранциите за използването и развитието на платформата. Накратко, призовавам Ви да гарантирате, че правата на човека са централна част от управлението на Twitter под Ваше ръководство."

Тюрк публикува отвореното писмо в Twitter, където има повече от 25 000 последователи. Тюрк излага шест основни принципа от гледна точка на правата на човека, като призовава Мъск да ги постави на първо място в управлението на Twitter. Сред тях са защитата на свободата на словото и неприкосновеността на личния живот, както и осигуряването на прозрачност.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?