Медия без
политическа реклама

Македонската опозиция ще подкрепи конституционни промени

02 Апр. 2023
ЕПА/БГНЕС

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че е готов "още утре" да подкрепи процедурата за промяна на конституцията на страната, ако формулировката на тези промени е по примера на конституцията на Хърватия и Република Северна Македония бъде "държава на един народ и неговите малцинства", предаде БТА.

В конституцията на Хърватия са изброени 22 малцинства, а в преамбюла на конституцията на Северна Македония формулировката "малцинства" не присъства. Промените в преамбюла на конституцията на Северна Македония трябва да бъдат направени, според приетата преговорна рамка, с вписването на българите, а според управляващите и на хърватите, и на черногорците, както и на онези етнически групи, които са поискали това.

Думите на Мицкоски, по време на посещението му в Щип, бяха в отговор на журналистически въпрос как би коментирал тезите на управляващите, че промените в конституцията биха могли да се направят, използвайки примера на конституцията на Хърватия.

Не знам дали са сигурни, че искат да е според преамбюла в хърватската конституция, само да не съжаляват след това и някои други етнически общности да кажат "не беше точно така, както казваха". Не знам дали са я чели, не знам дали са я видели (конституцията на Хърватия) или просто говорят по памет, но ние, като ВМРО-ДПМНЕ, веднага приемаме такава конституционна поправка, каза Мицкоски.

Последвайте ни и в google news бутон