Медия без
политическа реклама

Лукашенко: Искаме Западът да ни плати разходите за самолета

Президентът на Беларус заяви, че съобщението за бомбата на борда е дошло от Швейцария, но с полски IP адрес

26 Май 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че западните страни трябва да обезщетят неговата държава за разходите, свързани с принудителното кацане на самолета на "Райънеър" в Минск, след което бяха арестувани опозиционерът Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

"Ако вие (б.р. - западните страни) подготвяте поредния пакет със санкции, не забравяйте за компенсирате загубите, които понесе беларуската страна по време на разследването на инцидента. Министерството на извънредните ситуации, министерството на здравеопазването, сапьори, кинолози, антитерористи и други служби, които бяха вдигнати по моя команда. В края на краищата те бяха задействани в съответствие с международните правила и нашите закони. Това трябва да бъде заплатено - каза Лукашенко, цитиран от вестник "СБ. Беларусь сегодня". - Благодаря! Ако това е операция, обърнете внимание, че тя премина без затруднения (...) Ние не нарушихме не само каквито и да е международни споразумения и закони, нито едно международно право - ние даже не нарушихме нито една инструкция".

По-рано Лукашенко пък заяви пред депутати и членове на държавни органи за управление, че съобщението за бомба в самолета на "Райънеър" е дошло от Швейцария, но от полски IP-адреси.  По този начин той смени първоначалната версия, която хвърляше вина върху палестинската групировка Хамас, реагирала с категорично опровержение, че е замесена.

"Хамас-неХамас, това днес няма значение. Сведохме тази информация до знанието на пилотите и екипажът имаше време да вземе решение", каза Лукашенко. Той призна, че е нелогично самолетът да завие към Минск, след като са му оставали само 70 км до Вилнюс, но отправи въпрос защо другитге летища не са искали да го приемат.

Лукашенко определи като "абсолютна лъжа"  твърдението, че изтребител МиГ-29 е принудил пътническия самолет да кацне в беларуската столица. "Задачата на изтребителя бе да осигури връзка и да насочи пътническия самолет за кацане в случай на критична ситуация", обясни той. 

Президентът заяви, че на борда на самолета е имало "терорист" (журналистът Роман Протасевич - б.р.) и за него са знаели "далеч отвъд" Беларус. "Дали е имало бомба, или не, но ако ми бяха докладвали, че на борда има терорист, незабавно щях да издам заповед за приземяване на самолета", казва Лукашенко, цитиран от Sputnik Беларусь.

 

ШВЕЙЦАРИЯ ОТРЕЧЕ ДА Е СЪОБЩАВАЛА ЗА БОМБА

Швейцария не е знаела нищо за бомба на борда на самолета на "Райънеър" и не е предупреждавала Беларус за възможен терористичен акт, заяви пред РИА Новости официалният представител на Федералния офис по международните работи (МВнР) на конфедерацията Пиер-Алан Елтшингер.

"Швейцарските власти не са знаели за заплаха от бомба на борда на рейса на "Райънеър" от Атина до Вилнюс. Затова и съобщение за такова нещо от швейцарските власти до беларуските не е имало", каза той.

 

Още по темата