Медия без
политическа реклама

Художник и критик на Лукашенко почина в затвора

12 Юли 2023
Всички протестни акции на Пушкин са били срещу властта
Всички протестни акции на Пушкин са били срещу властта

Беларуски художник и критик на президента Александър Лукашенко е починал в затвора, където е излежавал петгодишна присъда, предаде Асошиейтед прес, като се позова на правозащитници и на съпругата му, съобщи БТА.

57- годишният Алес Пушкин е починал в затвора в Гродно, Западна Беларус, по неизвестна причина, въпреки че според правозащитния център "Вясна" няма данни да е страдал от заболяване.   Съпругата му Янина Демуч заяви пред АП, че той е починал в интензивно отделение към затвора при неясни обстоятелства.

Беларуските власти не са коментирали случая. Пушкин беше художник и аниматор, който засягаше политически теми и често критикуваше Лукашенко в творбите си. 

Така например Пушкин изрисува фреска в църква в беларуския град Бобр, на която Лукашенко е изобразен в ада, заобиколен от полиция за борба с безредиците.

През 1999 г. Пушкин бе осъден на две години затвор заради акцията "Тор за президента", при която преобърна каруца с тор на входа на президентската канцелария в Минск. Пушкин беше активен участник в протестите на опозицията. През март 2021 г. той бе арестуван и по-късно получи присъда от пет години затвор за подбуждане на омраза и "оскверняване на държавни символи".  

Той бе обвинен в реабилитация на нацизма. Когато делото започва, той е в Украйна и решава да се върне в Беларус. Беларуските и международните правозащитни организации веднага го обявиха за политически затворник. По време на произнасянето на присъдата Пушкин се бе съблякъл в знак на протест, заради което бе изпратен в карцер за 13 дни. 

По данни на "Вясна" в Беларус има около 1500 политически затворници, сред които е и носителят на Нобелова награда за мир Алес Беляцки, отбелязва АП. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата