Медия без
политическа реклама

Криптокралят Caм Бaнĸмaн-Фpийд влиза в затвора за 25 г.

Съд в Манхатън обяви, че той трябва да плати и 11,2 млрд.долара

28 Март 2024
Caм Бaнĸмaн-Фpийд
Caм Бaнĸмaн-Фpийд

32-годишният Caм Бaнĸмaн-Фpийд, който бе признат за виновен за най-голямата криптоизмама в историята, влиза в затвора за 25 години. Cъд в Maнxaтaн гo изпpaти зaд peшeтĸитe зapaди измaмa нa ĸлиeнтитe и инвecтитopитe във фaлиpaлaтa плaтфopмa FТХ. Toй щe тpябвa дa плaти и 11,2 млpд. дoлapa.

Πpoĸypaтypaтa поиска 50 години затвор за него, но съдът даде само 25 г.  Бившият милиардер беше осъден за кражба на 8 млрд. долара от клиентите. 

"Животът му през последните години е несравнима алчност и гордост, амбиция и рационализъм, ухажване на риска и многократни хазартни игри с чужди пари", пише в мотивите за присъдата му.

Възпитаник на Масачузетския технологичен институт, Банкман-Фрийд се възползва от бума в стойността на Bitcoin и други дигитални активи и според списание Forbes преди да навърши 30 години е натрупал нетна стойност от 26 млрд. долара, припомнят световните агенции. Той беше смятан за младата версия на легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет, но в един момент ръководената от него криптоплатформа обяви фалит, след което последваха разкрития за измами и кражби от клиенти и инвеститори за милиарди долари.

Преди произнасянето на присъдата Банкман-Фрид се извини на клиентите, инвеститорите и служителите на FTX. "Много хора се чувстват наистина разочаровани и те бяха много разочаровани", каза той и добави: "Съжалявам за това. Съжалявам за това, което се случи на всеки етап." Той добави, че решенията му "го преследват" всеки ден.

Той беше един от най-големите спонсори на кандидати и каузи на Демократическата партия преди междинните избори в САЩ през 2022 г., припомня Ройтерс. Но според прокурорите, имиджът, който си е създавал, е прикривал дългогодишното му присвояване на средства от клиенти. По време на съдебния процес трима от бившите му близки сътрудници свидетелстват, че той им е наредил да използват средствата на клиентите на FTX, за да покрият загубите в неговия хедж фонд, фокусиран върху крипто, Alameda Research. Банкман-Фрийд свидетелства в своя защита, че е допуснал грешки, като например не е внедрил екип за управление на риска, но отрича да е възнамерявал да измами някого или да открадне парите на клиентите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата