Медия без
политическа реклама

Косовските сърби премахнаха барикадите, но напрежението остава

Движението е възстановено и граничните пунктове със Сърбия заработиха нормално

02 Авг. 2022
АП

Възстановена е работата на ГКПП "Ярине" и "Бърняк" на границата между Косово и Сърбия, след като късно снощи бяха вдигнати барикадите по пътищата към тях. Това съобщи косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля в своя профил във "Фейсбук".

Той уточни, че барикадите, поставени от косовски сърби на девет различни места в северната част на Косово, вече са напълно премахнати. "Свободата на движение е възстановена, граничните пунктове са отворени за граждани", написа Свечля.

Той посочи, че както е обещало косовското правителство, за да "запази стабилността в страната и региона", след премахването на барикадите то отлага за 1 септември прилагането на решенията си за личните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а ползвани в Косово, предаде БТА.

Косово отложи с един месец задължителната пререгистрация на автомобилите на сърбите, живеещи там. Тя ще влезе в сила от 1 септември. Решението е взето след консултации с американски и европейски дипломати в страната, става ясно от изявление на правителството.

Косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от 1 август да им се издава "входно-изходен документ", заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от 1 август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

След среща с партньори от ЕС и САЩ косовското ръководство реши в неделя да отложи, планираните промени, ако косовските сърби премахнат блокадите.

Преди вдигането на блокадите от 31 юли в полунощ косовските власти започнаха да издават на граничните пунктове, без Ярине и Бърняк, документи за влизане и излизане на всички, които имат сръбски лични карти. От неделя (31 юли) в полунощ до понеделник (1 август) на обед над 1500 такива документа са издадени на девет гранични пункта в Косово, съобщи министър Свечля, цитиран от сръбската секция на радио "Свободна Европа".

Говорителят на ЕС Петер Стано потвърди, че институциите на ЕС и страните членки следят "със загриженост" развитието на събитията в Косово. Той потвърди, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да продължат в Брюксел диалога между Косово и Сърбия.

Въпреки вдигането на блокадите напрежението в Северно Косово се запазва. Ситуацията е много различна в Косовска Митровица и столицата Прищина. Хората в Прищина живеят съвсем обичайно живота си, докато в Митровица, където се намира Ибърският мост, който маркира границата на етническата сръбска територия, положението не е същото, предаде bTV.

Този мост се охранява и от двете страни с жандармерия и полиция, а преминаването е по-нарядко от обичайното.

Ключови думи:

Косово, Сърбия

Още по темата