Медия без
политическа реклама

Косово стана първата страна в Европа, която въведе режим на тока

Потребителите ще имат 6 часа ток, а след това 2 часа няма да имат

15 Авг. 2022
БНТ

От днес в Косово се въвежда режим на тока, съобщи Косовската компания за доставка на електроенергия (КЕДС), като обясни, че не разполага със средства за купуване на електричество, съобщава БТА като се позовава на Косово онлайн и вестник "Коха".

Потребителите ще имат ток шест часа, а след това ще бъдат изключени за два часа, уточни компанията.

Потребителите ще използват само ток местно производство, защото компанията няма повече финансови средства да купува електроенергия.

КЕДС посочва, че до тази ситуация се е стигнало заради изключително високите цени на електроенергия на международните пазари и непокриването на разходите на системата.

Така Косово става първата страна в Европа, която въвежда официално режим на тока. Много други страни се притесняват, че ще стигнат до този момент, особено в зимните месеци.

ЦЕНИТЕ В ЕВРОПА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАСТАТ

Цените на електроенергията в Европа скочиха до нови рекорди заради поскъпването на природния газ, пише агенция Блумбърг, цитирана от БТА.

Тарифите за електроенергия в Германия по дългосрочните договори за доставка за следващата година се покачиха до 475 евро (485 долара) за мегаватчас на Европейската енергийна борса. Това е почти шест пъти повече от същия период на миналата година, като цената се удвои само през последните два месеца.

Горещите вълни и сушата на континента натоварват допълнително електроенергийната мрежа. Ядрените електроцентрали във Франция намаляват производството си, защото при настъпилата суша няма достатъчно вода за охлаждане на реакторите.

Във Великобритания таванът на цената на енергията за домакинствата се очаква почти да се удвои в началото на октомври на фона на скок на цената й на едро. През август цената на едро на енергията на Острова се увеличи около седем пъти в сравнение със същия месец година по-рано до 591 бр. лири (713 долара) за мегаватчас.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Косово, режим, ток

Още по темата