Медия без
политическа реклама

Косово се съгласи на временна отстъпка за сърбите

В следващите 48 часа ще се търси изход от кризата между двете държави

22 Ноем. 2022
Косовските специални части продължават да патрулират по основните пътища на страната
Коха Диторе
Косовските специални части продължават да патрулират по основните пътища на страната

Премиерът на Косово Албин Курти се е съгласил да отложи с 48 часа изпълнението на решението да бъдат глобявани граждани (глоба от 150 евро), които не са сменили старите сръбски регистрационни табели на колите си. Това искане бе отправено от американският посланик отправи такова искане снощи.

На профила си в "Туитър" Курти написа:

"Благодаря на американския посланик Ховениер за неговата ангажираност. Приемам искането му за 48-часова отсрочка, преди да започне налагането на глоби за незаконни автомобилни номера. Щастлив съм да работя със САЩ и ЕС за намиране на решение през следващите два дни".

Снощи и Европейският съюз предупреди властите на Сърбия и на Косово, че носят важна отговорност да не се стигне до ескалация на напрежението. 

Тази временна развръзка идва, след като въпреки многочасовите преговори снощи в Брюксел сръбският президент Александър Вучич и премиерът Албин Курти не стигнаха до споразумение. Тогава косовският премиер обясни, че не бива въпросът с пререгистрацията на колите да измества на заден план постигането на общо споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, за което има договорен срок - 23 март идната година.

Президентът на Сърбия Александър Вучич призова косовските сърби ако протестират срещу косовското правителство, да го правят по мирен и демократичен начин.

По-рано този месец напрежението между Сърбия и Косово ескалира след разпореждането за глоба на граждани, които не са си сменили сръбските регистрационни табели на автомобилите с косовски. В знак на протест всички държавни и общински служители от сръбски произход в Косово напуснаха своите длъжности, а косовските спечиални части се разположиха в района населения предимно със сърби район на Косовска Митровица.

Ключови думи:

Сърбия, Косово

Още по темата