Quantcast
Косово направи дипломатическа авантюра в Ерусалим | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Косово направи дипломатическа авантюра в Ерусалим

Прищина се изправи пред гнева на Европейския съюз и мюсюлманските държави
2 667
 Twitter/@MFAKosovo
Посолството на Косово в Ерусалим

Косово отвори вчера посолство в Ерусалим чрез издигане на националния си флаг в непризнаваната от повечето европейци и мюсюлмани "столица" на Израел, предадоха световните агенциии. Това е първата дноминирана от мюсюлмани държава, която се решава на такава стъпка. По този начин Прищина отправи предизвикателство към Европепейския съюз, който го предупреди да не се впуска в такава дипломатическка авантюра, след като желае да се стане негов член, защото тя противоречи на общата европейска външна политика.

Ерусалимската сделка стана с посредничеството на САЩ в замяна на признаването от Израел на Косово като независима държава. В ЕС пет държави все още оспорват суверенитета на Косово.

Турция стана първата мюсюлманска страна, която осъди решението на Косово, защото нарушава резолюцията на ООН за статута на Ерусалим и вреди на мирния процес за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Въпреки че бе от първите държави, които признаха независимостта на Косово през 2008 г., реакцията й бе остра.

"Откриването на посолството е изключително погрешно решение, взето от лидерите на хора, които претърпяха големи трудности, за да получат своята независимост", се казва в декларация днес на турското външно министерство. Според нея решението игнорира страданията на палестинския народ, който от десетилетия живее под окупация и търпи сериозни нарушения на правата на човека.

"Действайки по този начин, косовските лидери са нарушили установените параметри на мирния процес, включително съответните резолюции на ООН за статута на Ерусалим, и са навредили на визията за обособяване на две държави и мирните надежди в региона", заяви турското външно министерство.

В изявлението се призовават лидерите на Косово да "използват здравия разум и да се откажат от тази безотговорна и незаконна стъпка".

Ключови думи:

Косово, Ерусалим, посолство

Още

Косово изгони руска журналистка заради подозрения в шпионаж

08.08.2022

920
Русия експулсира 14 български дипломати

05.08.2022

Обновена

3389
Косовските сърби премахнаха барикадите, но напрежението остава

02.08.2022

1619