Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ким Чен Ун призова за подготовка за война

10 Авг. 2023
БГНЕС/ЕПА
Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун уволни шефа на Генералния щаб и призова за засилване на подготовката за война "по офанзивен начин". Това включва увеличаване на производството на оръжия и провеждане на повече учения, съобщават държавните медии, предава БГНЕС.

Събитията са станали на заседание на Централната военна комисия, съобщи Корейската централна информационна агенция, само няколко дни след като Ким инспектира няколко големи оръжейни завода.

Военното съвещание се провежда в момент, когато Сеул и Вашингтон се подготвят за големи съвместни учения по-късно този месец, които Северът разглежда като репетиции за инвазия и многократно е предупреждавал, че могат да предизвикат "съкрушителни" ответни действия.

На срещата Ким е уволнил началника на Генералния щаб Пак Су Ил, заменяйки го с вицемаршал Ри Йонг Гил, съобщи KCNA, без да дава повече подробности.

От KCNA съобщиха, че дневният ред на срещата е бил "въпросът за извършване на пълна военна подготовка", включително "осигуряване на по-мощни ударни средства", за да се осигури "перфектна военна готовност за война".

Ким е призовал "всички промишлени предприятия за боеприпаси да продължат масовото производство на различни оръжия и оборудване", се казва в доклада.

"Той също така призова за активно провеждане на реални военни учения, за да се работи ефективно с (новоразположените) най-нови оръжия и оборудване", се казва още в доклада.

Ким достигна до "важно заключение относно по-нататъшното засилване на военната подготовка на КНА по настъпателен начин". На срещата беше обсъдена и подготовката за масов парад по случай 75-ата годишнина от основаването на Северна Корея на 9 септември.

Миналия месец Пхенян проведе мащабен военен парад по случай 70-годишнината от примирието в Корейската война, като анализаторите определиха събитието като "най-голямата, най-открита севернокорейска демонстрация на системи с ядрен потенциал".

По време на парада Северна Корея проведе и голямо отбранително изложение, като Ким запозна гостуващия руски министър на отбраната с най-новите и модерни оръжия на страната, включително балистични ракети и шпионски дронове. 

Ключови думи:

Ким Чен Ун, Северна Корея

Още по темата