Медия без
политическа реклама

Канада не иска да изтегли дипломатите си от Индия

Срокът на ултиматума на Ню Делхи изтича на 10 октомври

04 Окт. 2023
Сикхският сепаратистки лидер Хардил Сингх Ниджар бе убит през юни в Канада.  
ЕПА/БГНЕС
Сикхският сепаратистки лидер Хардил Сингх Ниджар бе убит през юни в Канада.  

Канада се опита вчера да запази пълното си дипломатическо присъствие в Индия, след като Ню Делхи нареди на Отава да изтегли 40 дипломати, съобщава АФП.

Отношенията между Делхи и Отава рязко се влошиха преди две седмици, когато Канада допусна, че индийското правителство може да е намесено в убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардил Сингх Ниджар през  юни близо до Ванкувър. Канада е дом на около 770 000 сикхи, подкрепящи създаването на отделен щат Халистан в Индия.

Определяйки обвиненията на Отава като абсурдни, индийското правителство посъветва своите граждани да не пътуват до Канада и временно спря да обработва заявления за издаване на визи за там. 

"Тъй като наистина има напрежение между двете ни правителства, повече от всякога е важно дипломатите да са на място", обяви канадският външен министър Мелани Жоли пред репортери.

Тя говори, след като Financial Times съобщи, че Канада е получила инструкции от Индия да върне около 40 дипломати до 10 октомври.

Жоли не потвърди доклада, само каза, че диалогът с Ню Делхи се провежда "частно".

"Ние сме в добри текущи разговори с индийското правителство", каза тя.

Канадският премиер Джъстин Трюдо описа ситуацията като "изключително трудна".

"Ние не търсим ескалация. Както казах, ние ще вършим работата, която има значение, за да продължим да имаме конструктивни отношения с Индия", каза той във вторник.

Индийското министерство на външните работи също отказа да коментира доклада.

Мишел Джуно-Кацуя, бивш високопоставен служител на канадското разузнаване, коментира, че Отава трябва да разкрие своите доказателства зад твърдението за убийството. Според него "Канада е в лоша позиция поради бездействието на Трюдо". 

Последвайте ни и в google news бутон