Quantcast
Италиански експерт: Боклукът е новият кокаин за Ндрангета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Италиански експерт: Боклукът е новият кокаин за Ндрангета

Връзката между мафията в Италия и българската организирана престъпност става все по-солидна, смята Антонио Никазо
5 601
 Уикипедиа
Антонио Никазо

Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му, заяви пред Нова тв Антонио Никазо - един от най-големите експерти по калабрийската мафия Ндрангета. Той работи заедно с прокурора Никола Гратери, който ръководи акцията от миналия месец, при която  в Италия бяха задържани над 300 членове на Ндрангета, а между тях имаше и българка.

„При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, излязоха наяве нови, доста притеснителни факти. А именно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци. Името на България, като потенциална дестинация, се споменаше често в разговора. Това, освен всичко друго, означава и още нещо - че връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност става все по-солидна. Вече не говорим само за трафика на дрога, с който досега най-често ги свързвахме”, коментира Антонио Никазо, който е написал почти 40 книги за Ндрангета.

Според него двете акции от миналия месец, в които се забърка името на България, не били сврързани помежду си. Въпреки това обаче от известно време в Италия усилено прави връзка между Ндрангета, България и боклук. „Ако не беше засечен този разговор и ако не беше спрян влакът, натоварен с боклук, може би отпадъците щяха вече да са завхърлени някъде около вас и никой нямаше да знае за това”, добавя Никазо.

Той разказва, че преди известно време токсичен боклук се е складирал и в Италия. Обществото обаче реагирало изключително силно. Тогава отпадъците се товарели на кораби и се потапяли в Средиземно море, далече от Италия. "Но и това не можеше да продължава вечно. Трябваха им нови територии. В България, очевидно, някой е помогнал. Направил е така, че част от този боклук да започне да пристига у вас. Със сигурност е било осигурено и място, където да се складира. Много е вероятно от българска страна да са криминални организации, с които и преди са работили заедно - може би по каналите за трафик на дрога. Обикновено схемата е такава, спечелили са си доверието взаимно и сега просто сменят бизнеса”, смята Антонио Никазо.

„Боклукът, със сигурност, е източник на огромни печалби. Въпреки че други често го подценяват, мафията все повече разчита на боклука като източник на доход. Това е печеливш бизнес, цяла индустрия дори и мафията отдавна е сложила ръце върху него”, обяснява Никазо. Според него печалбите от боклук възлизат на десетки милиони евро.

Ндрангета е много богата благодарение на кокаина, но когато инвестира не го прави в Италия, а на места, където е по-лесно да се скрие произхода на парите. "Страни, където действията на организираната престъпност, не се следят толкова изкъсо. Затова Източна Европа е много привлекателно място. А еврофондовете, които се насочват натам, засилват този интерес още повече", смята Никазо, който живее и работи в САЩ и Канада. Той припомня, че Ндрангета е действала по подобна схема и в Южна Италия. "Създаваха най-различни дружества със смесено участие, инвестираха, кандидатстваха, точеха фондове, перяха пари. Сега фондовете са основно във вашия регион. Така, парите от дрогата се озовават невероятно лесно на легалния пазар. Те разбраха, че не трябва да вдигат шум. Насилието и показните убийства вече не са част от начина им на работа, както беше преди. Сега модерна е корупцията, еврофондовете и бизнеси като боклука, например. Стратегията им е различна - опитват се да са тихи и неведими”, добавя италианският експерт в интервюто за Нова тв.  „Затова България сега трябва да вдигне много шум, за да пресече намеренията им... Мафията не е италиански проблем, тя е проблем на целия свят, защото изгражда гигантска мрежа, в която оплита всички”, обобщава Антонио Никазо. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин назначи Елеонора Митрофанова за посланик в България

15.01.2021

Обновена

8185 243
РС Македония се похвали с по-здрави връзки и подкрепа от Гърция

15.01.2021

756 13
Гърция осъди на 27 г. възрастен българин, който дори не е стъпвал там

15.01.2021

5439 22

Коментари

Zmeja

Във всяка друга "бяла" страна правителството пада безапелационно. Явно България не е "бяла".

Banana Joe
снимка на Banana Joe

В България, очевидно, някой е помогнал

 

Нено, 72 часа е странно тежка мярка, а :-))))

Джесика Ким гледа ;-))

 

 

 

АлСал

Ето - усвояваме челния европейски опит! В играта сме!

вила

 Картинката може да бъде разбрана като приемем, че на територията вече няма държава, а мафия ,която командва  с помощта на държавние органи

Mladya hqsh
снимка на Mladya hqsh

Славке, Бойко е невинен!

Magi

Боклукът който се вкарва е много по опасен отбезводието, праховите частици и т. н. Прав е италианският журналист , че трябва решително да протестираме.

Желязко Желев

               Италианските карибинери разполагат със записи в които членове на Ндрагета обсъждат складирането  на ТОКСИЧНИ отпадъци в България.

              В България никой не знае колко отпадаъци са влезли от ЕС камо ли конкретно от Италия камо ли за ТОКСИЧНИ отпадъци.

             И не просто за ТОКСИЧНИ отпадъци а за много КОРАБИ и много ВЛАКОВИ композиции.

             На котката опашката е приклещена.Врещенето предстои.

             Нено Димовия арест май е кат Турски поток.С други думи у нас е арестуван заради водата ,а инфото по спец каналите заради боклука?

harmless
снимка на harmless

Носят се слухове за нова инициатива на бТВ "Да изчистим Италия за един ден"

Влез или се регистрирай за да коментираш