Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Икономист" призова Кристалина Георгиева да си ходи

"Файненшъл таймс" настоя директорката на МВФ да даде детайлни обяснения

24 Септ. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС

Престижното издание "The Economist" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да подаде оставка. Според изданието оставането на Георгиева в управлението на МВФ в бъдеще ще му нанася вреди заради повдигнатите съмнения за манипулации в полза на Китай в класацията "Doing Business". Докато едни икономисти призовават за оставка, други излязоха в защита на Георгиева и твърдят, че разследването на правната кантора "Уилмър Хейл" на свой ред е некоректно. В доклада си кантората твърди, че Георгиева е оказвала натиск върху служители да променят в полза на Китай класацията, изготвяна от Световната банка, на база на данните за 2017 г. 

"Ръководителят на МВФ трябва да бъде безпристрастен, докато двама от най-големите му акционери, Америка и Китай, са в противоборство помежду си в нова ера на геополитическо съперничество....Следващия път, когато МВФ влезе в ролята на арбитър във валутен спор или се опитва да помогне за разсрочването на дълга на страна, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще се позоват на това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо госпожа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка", се казва в публикация на "The Economist". Изданието изтъква, че Георгиева на свой ред трябва да даде своя принос към мултилатерализма - похвала, която била отправила към свой служител в Световната банка при промяната на данните на Китай. 

Към момента МВФ не коментира темата и извършва собствена проверка. Проверка тече и във финансовото министерство на САЩ. В същото време служител, участвал в изготвянето на класацията, отхвърли в свои постове в Туитър всички обвинения към Георгиева. "Твърденията, че Георгиева е оказвала натиск в качеството си на изпълнителен директор на Световната банка върху изготвянето на класацията, не заслужават доверие", пише Шанта Деварджан, обработвал данните за 2017 г. Той заявява, че никога не е изпитвал натиск да промени резултатите за Китай и че адвокатите на WilmerHale, са използвали само половината от негово изявление в едночасово интервю.

„Целта на Георгиева беше да провери данните за Китай, като се увери, че Китай получава кредит на доверие за предприетите реформи, без да се нарушава почтеността на „Doing Business”. Адвокатите на банката са пропуснали последната фраза “, казва Даверджан. Деварджан добавя, че прибързаната оценка за предишната работа на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка „е погрешна“. Служителят изтъква и че  някои от промените в доклада просто са корегирали грешки в кодирането. Георгиева е наела PR агенция заради медийното разрастване на скандала. 

"Световната банка трябва да бъде сред институциите с най-голямо доверие. Доверието в неприкосновеността на данните й е от първостепенно значение, като милиарди долари инвестиции всяка година зависят от нейната информация. С един единствен удар скандалът, с който е свързана Кристалина Георгиева, докато е управлявала банката,заплашва да разруши нейната цялос. Рискът е, че заразата се разпространява и към МВФ. Георгиева трябва да направи повече, за да защити позицията си.  Най -малкото тя трябва да даде подробен публичен отчет, за да отговори на обвиненията", коментира "Файненшъл таймс". 

Георгиева е казала на служителите на МВФ, че се е въздържала да коментира обвиненията детайлно заради уважението си към борда, който провежда свое собствено разследване. Но да се отхвърлят сериозни обвинения, които подкопават почтеността на банката с повърхностно отричане с 3 изречения, не е достатъчно добре. Още преди настоящите разкрития имаше съмнения относно методологията на Doing business. Икономистът на Световната банка Пол Ромер дори подаде оставка през 2018 г. в знак на протест заради предполагаеми политически пристрастия. Анонимни служители на МВФ коментират пред "Файненшъл таймс", че историята смърди до небето.

 

Още по темата