Медия без
политическа реклама

"Газпром" пак спря газа на Латвия и Литва

30 Юли 2022Обновена
financeandmarkets.com

"Газпром" събщи днес, че е спрял газа за Латвия заради "нарушаване на условията за получаване на газ", предаде РИА "Новости" без повече подробности. На практика страната получаваше само няколко часа газ. 

Вчера латвийският газопреносен оператор Latvijas gaze обяви, че е възобновена покупката на природен газ от Русия.  Рига го прави това с посредник и в евро, а не директно от "Газпром". Като не се уточнява коя е компанията с аргумента, че информацията е "търговска". До 1 януари 2023 г. в Латвия според решението на парламента трябва да влезе в сила пълна забрана за доставки на руски газ.

Малко по-късно "Газпром" съобщи, че спира газа и на Литва, без да влиза в подробности за причините. 

От 1 април "неприятелски" държави трябва да плащат газа в рубли, а не в евро или долари. Вследствие на това изискване тогава бе спрян газът на България, Полша, Финландия и Нидерландия и Прибалтийските страни. До днес страните, на които Русия напълно е спряла газа, са 12. Намерението на страните от ЕС докрая на тази година поетапно да приключат с употребата на руския газ. В момента консумацията му в ЕС е паднала до 20 %. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Газпром, Латвия

Още по темата