Quantcast

Медия без
политическа реклама

Евродоклад за коронавируса разбуни духовете в Брюксел

Евродепутати настояват за разследване на твърденията, че външната служба на ЕС е променила документа под натиск от Китай

29 Апр. 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС
Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел

Съмнения, че е бил манипулиран доклад на Европейската служба за външна дейност относно разпространението на дезинформация за коронавируса от Китай, разбуниха духовете в ЕС, съобщават базирани в Брюксел медии. Под натиск от Пекин евроведомство е смекчило заключенията си в официално представения документ в петък и дори е премахнало някои от тях, твърди в. "Ню Йорк таймс", който е успял да се сдобие с първоначалната версия на доклада. Китай направил опит да блокира публикуването на документа. „Китайците вече заплашват с реакции, ако докладът излезе“, предупреждава шефът на комуникациите във външната служба на ЕС Луц Гюлнер своите колеги в мейл, до който е получил достъп в. "Ню Йорк таймс". Спорният доклад за дезинформацията за разпространението на COVID-19 обхваща периода между 2 и 22 април.

Европейската дипломатическа служба, оглавявана от върховния представител на ЕС по въшната политика и сигурността Жозеп Борел, категорично отхвърля твърденията на американския вестник. Евродепутати обаче настояват за "официално и пълно разследване" на появилите се съмнения за промяна на документа под китайски натиск. Говорителят на дипломатическа служба на ЕС Петер Стано обяви, че ЕС не се е огънал под какъвто и да било натиск. "Става дума за два доклада. Единият е вътрешен и предназначен за вътрешно ползване. Вторият е подготвен за обществено разпространение. Те се базират на изцяло различни процедури и разисквания без никаква външна намеса. Повтарям, никаква външна намеса. Това, което бе публикувано в петък, бе в тон с онова, което правихме преди 1 април, и което продължаваме да правим", подчерта той.

Евродепутати от групите на ЕНП, "Обнови Европа" и Европейските консерватори и реформисти са категорични, че Жозеп Борел трябва да обясни твърденията за промяна на документа. ЕС „е клекнал под китайския натиск и е променил своите заключения относно китайската кампания за дезинформация  във връзка с COVID-19“, заяви пред електронното издание "Ню Юръп" Сандра Калниете от ЕНП, която е член на Комисията по външни работи в ЕП. „Би било напълно неприемливо външната служба на ЕС, която трябва да осигурява обществеността в ЕС пълна и безпристрастна информация и да защитава Европа в кампанията за дезинформация, да отстъпи от своите констатации и да стане жертва на чужда пропаганда“, добави тя.

Групата на Европейските консерватори и реформисти призова ЕК да провери и обясни твърденията, че Китай е оказал натиск върху доклада. „Натискът върху ЕК сам по себе си е много притеснителен факт“, казва Херман Търч от групата на Европейските консерватори и реформисти. Според него обществото има право да знам дали според  ЕК има доказателства за китайска намеса.

Евродепутатът от Хилде Вотманс от групата "Обнови Европа", която координатор на Комисията по външни работи в ЕП и докладчик за Китай заяви, че Европа няма да бъде „безкритичен партньор“ в отношенията с Пекин.

Колегата на Вотманс от "Обнови Европа" Барт Хрутиус е написал писмо до Жозеп Борел, в което настоява за щателна проверка. Евродепутатът, който е бивш анализатор в Министерството на отбраната на Нидерландия, е категоричен, че е изключително важно висшето ръководство на ЕС да подкрепи независим анализ на фактите. „Китай ще става по-силен, по-проспериращ и влиятелен, и във военно отношение. Това няма да е последният път, в който ще се опитва да се намеси във вътрешната политика на ЕС ", смята Барт Хрутиус. Според него сега е моментът ЕС да изпрати ясен сигнал: „Ако това е вярно, то няма да може да се повтори в бъдеще.“

По-късно стана ясно, че Жозеп Борел е приел да отговори на въпроси на членовете на Комисията по външни работи в ЕП, свързани с доклада и неговото публикуване. Шефът на Европейската служба за външна дейност и зам.председател на ЕК ще се срещне с евродепуатите утре в късния следобед в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Европарламента. „Радвам се, че Борел се съгласи да обсъди лично доклада с членовете на Комисията по външни работи и очаквам интересна дискусия“, отбеляза нейният председателя Дейвид Макалистър, който е от групата на ЕНП в ЕП.

Китай от своя страна отхвърли заключенията на ЕС, че разпространява дезинформация за коронавируса. "Китай се противопоставя на създаването и разпространяването на дезинформация от всеки или всяка организация. Китай е жертва на дезинформация, а не инициатор", обявиха от Министeрството на външните работи в Пекин. 

Още по темата