Медия без
политическа реклама

Димът от пожарите „задуши“ и властите в Канбера

Дори службите срещу извънредни ситуации в австралийската столица затвориха врати

06 Яну. 2020
ЕПА/БГНЕС

Димът от горските пожари, който задушава австралийската столица Канбера, стана толкова опасен, че департаментът, който отговаря за справяне с извънредните ситуации, беше принуден да затвори офиса си в града, съобщава CNN.

Австралия страда от горски пожари, невиждани от десетилетия насам. В резултат от огъня качеството на въздуха рязко се влоши. В понеделник рейтингът на Канбера спрямо Индекса за качество на въздуха достигна 340 – два пъти повече в сравнение с Пекин, известен с мръсния си въздух.

В други части от Австралия обаче по-хладното време и дъждовете са облекчили работата на пожарникарите. Те обаче се готвят за още тежки ситуации до края на седмицата. В страната продължават да бушуват стотици пожари.

РЕАКЦИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Междувременно премиерът на Австралия Скот Морисън обяви, че правителството ще създаде национална агенция, която да се погрижи за възстановяване на щетите от пожарите, с бюджет от 2 млрд. австралийски долара (около 1.4 млрд. щатски долара). В неделя Морисън похвали реакцията на своя кабинет, макар че самият той отиде на ваканция в Хавай по време на кризата.

Още по темата