Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чешкият президент се видя с Бабиш и влезе в болница

10 Окт. 2021Обновена
Репортери без граници

Чешкият президент Милош Земан /77г./ е бил откаран в Централната военна болница, съобщи АФП. В страната отдавна се спекулира за влошеното здраве на държавния глава, след като преди няколко години той беше диагностициран с диабетна невропатия. Земан се е почувствал зле по време на разговори с премиера Бабиш. 

Причината за хоспитализацията на президента Милош Земан са усложнения, придружаващи хроничното му заболяване, заяви директорът на болницата Мирослав Заворал. Земан е хоспитализиран в интензивно отделение. Той е стабилизиран, но е възможно е той да остане в болницата три седмици, смятат лекуващите го доктори.

Земан вече е прекарал осем нощи в същата болница през септември. В тогавашното съобщение на президентството се казваше, че президентът е страдал от дехидратация и леко изтощение и че не са открити надгранични стойности за диабет. Невропатията на краката, заради която Земан се движи в инвалидна количка, според съобщението, продължава.

Хоспитализирането идва ден след парламентарните избори в страната, на които мнозинство в парламента спечелиха две коалиции. Двете опозиционни коалиции - „Заедно“ и „Действие на недоволните граждани“ - печелят 108 от 200 депутатски места. И двете формации вече заявиха, че няма да работят с Бабиш. 

Здравното състояние на президента се следи отблизо поради важната роля, която държавният глава играе при формирането на новото правителство. 

 

Ключови думи:

Милоз Земан, болница

Още по темата