Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българската делегация почете паметта на Гоце Делчев в Скопие

Равносметката за деня - трима българи са арестувани, 5 бити, 14 с вето и 100 на студа

04 Февр. 2023Обновена

Българската делегация отдаде пред паметта Гоце Делчев в Скопие. В столицата на Северна Македония са вицепремиерът Иван Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и много български граждани, които чакаха с часове да бъдат пропуснати през на границата заради проблеми със системата за обработка на документи.

Десетки българи обаче не успяха да стигнат до Скопие за честванията.

Северна Македония отвори границата с България след като 4 часа бариерите на ГКПП "Деве баир" бяха спуснати заради "повреда в системата". След 9 часа сутринта в района на границата се образува задръстване от над 100 леки коли, които са пуснати от българска страна, но чакат на границата за да влязат на територията на РС Македония. Това доведе до напрежение на границата между българската група, тръгнала да се поклони на гроба на Гоце Делчев в Скопие и македонски граничари. "Всички ще бъдат пропуснати по-късно", заяви шефът на македонския ГКПП пред ядосаните българи. Групата българи в ничията земя смята, че македонците чакат да свърши официалната церемония в Скопие и след това системата на границата ще се "оправи". 

Веднага след отварянето на границата стана ясно, че македонските граничари са арестували трима българи. Около 12.45 ч. на ГКПП Деве баир е нарушен обществения ред от страна на Г.З (35),А.Х(50) и Р.Х(54) - български граждани, които вербално, дръзко са атакували граничните служители. После се опитали и физически да нападнат полицейски служители, които извършвали служебни действия при което са задържани, съобщи МВР на С. Македония. Тримата бяха задържани и осъдени по бързата процедура в Крива паланка - 300 евро глоба и 3 г. забрана за влизане в РС Македония. 

При ареста е употребена физическа сила. Един от задържаните е репортерът на българската телевизия "Евроком" Адриан Асенов, съобщиха от медията. Заплашван и бит на граничния пункт между България и Северна Македония - Гюешево-Деве баир, е бил ексдепутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев, а и български граждани с него, пишат от партията в съобщение до медиите:

Същият инцидент от друг ъгъл:


Официалната българска делегация е преминала около 5,30 часа тази сутрин, казаха от митницата на Гюешево. Скопие е отказала съвместно поклонение на българската и македонските официални делегации пред гроба на Гоце Делчев, заяви министър Иван Демерджиев.

"Има данни за спрени български граждани на границата с република Северна Македония, но за момента не са много", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. Автомобили с българи, желаещи да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, са били спрени на ГКПП Деве Баир. Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, допълни вицепремиерът. В списъка са включени имената на 14 души, за които македонците предполагат, че ще направят провокации в Скопие, съобщи БНТ.

Македонското МВР задейства специален режим за сигурност на граничния пункт Деве баир, където трябва да премине българската делегация, която се отправя към Скопие. Моторните превозни средства на влизане и излизане от страната подлежат на подробна проверка от съображения за сигурност, съобщи 24мк.  Полицията проверява всеки автомобил с български номера на пункта за плащане на такси край Куманово.

"За нас са важни две неща - не само дали ще бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и желание действително да се изпълни това, което беше декларирано, значи те ще бъдат бързо обработени и ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно. Ако се процедира така че проверките протичат часове, значи декларациите няма да отговарят на истината", изтъкна министърът, който вече е в Скопие. 

Пратеници на българска информационна агенция са били спрени на македонската граница, защото нямали разрешение от македонското МВнР. Било им е предложено да оставят техниката си на границата и да влязат като туристи. Журналистите са отказали.

-----
Българското МВнР разпространи декларация, в която се казва:
Министерството на външните работи определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България. Оценяваме подобни действия като неизпълнение на поетия ангажимент за осигуряване на безпрепятствен достъп на всички добронамерени граждани, желаещи да отдадат почит пред паметта на големия революционер. Това, наред с нежеланието за общо полагане на венци от делегациите на България и Северна Македония, представлява отстъпление от установените добри практики и ерозира усилията на Република България, насочени към укрепване на добросъседството. Днес действията на властите в Северна Македония нанесоха сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието.
-----

Органите на реда в Скопие блокираха улиците около църквата "Свети Спас" в очакване на 150 българи, които отиват в македонската столица за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

За първи път тази година цветя пред саркофага ще могат да сложат само делегации и хора, които предварително са записани в македонското МВР, а не всички граждани.

Полицията вече затвори за движение близките улици. От тази сутрин напълно затворени са улиците около скопското Кале - "Самойлова" и "Лазар Личеноски". Няколко контролни пункта започнаха да действат в района, над самата църква прелита хеликоптер. Целта е, както заяви вчера министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се осигури мирно и достойно празнуване. Той е категоричен, че "на никого няма да бъде позволено да обижда Северна Македония и македонския народ". 100 македонци, които искаха да застанат на нощна стража пред гроба на Гоце Делчев, бяха спрени снощи от полицейски патрули. Ултраси на "Вардар"-Скопие се очакват в района.

Заради драконовските мерки за сигурност македонските журналисти нямат право да влизат вътре в храма "Св. Спас", като в същото време нямат право да излизат извън църквата в охраняемата зона. "Срамота е да сме роби в собствената си страна", заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

 

Слободен печат - секогаш на страна на народот.https://www.slobodenpecat.mk/Претплатете се на нашиот Youtube канал Следете нѐ на Facebook: https://www.faceb...

РС Македония почита Гоце Делчев с държавна церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, начело с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. Държавният елит на Македония постави венци на гроба, българи засега не са се включили в церемонията.

Полициски единици веќе се во и околу црквата Свети Спас и го обезбедува гробот на Гоце Делчев.Follow Kanal5 on...• FB: https://smarturl.it/fb5• IG: https://s...

Стъклото нa Македонския клуб в Благоевград е било счупено тази вечер, съобщи Нова тв. Сигналът за вандалската проява е подаден в 21:40 часа в местното РУ.
При обход служителите на реда са видели, че стъклото на македонския клуб на ул. "Димитър Димов" в града е счупено. Отпред са намерени 4 камъка.

Ключови думи:

Гоце Делчев, Свети Спас

Още по темата