Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българите са шампиони в ЕС по враждебност към възрастните хора

Доклад на ООН показва, че у нас две трети от старците се чувстват дискриминирани

20 Март 2021
Global Report on Ageism
Графиката показва каква част от населението на всяка държава в ЕС (включително и Великобритания) смята, че възрастовата дискриминация е разпространена. Диапазонът е от тъмносиньо (много разпространена) до тъмносиво (несъществуваща). България е лидер по ейджизъм сред 28-те държави.

Българите са европейски шампиони по враждебност към възрастните хора, показва доклад на ООН, който анализира възрастовата дискриминация в света. Близо две трети (63,1%) от запитаните български граждани смятат, че хората над 55 години са обект на възрастова дискриминация. Най-толерантно отношение към третата възраст има в Дания, където само 23,6% имат усещането за възрастова дискриминация.

Докладът (Global Report on Ageism) изследва предразсъдъците и лошото отношение към две категори пълнолетни хора - най-младите в групата 16-21 години и най-възрастните. Докато първата група е обект главно на  пренебрегване и унижение като недорасла и недостатъчно зряла, втората е обект на омраза и изолация. Ейджизмът (дискриминация по възраст) е широко разпространен в света, показват анкетите сред 83 000 души от 57 държави. Особено тежко е положението на някои категории като възрастните вдовици, които в отделни африкански държави биват преследвани и като вещици. Най-враждебни нагласи към другите възрасти имат младите мъже с ниско образователно равнище.

Лошото отношение към хората от уязвимите възрасти се е засилило в условията на пандемията. Първоначално се смяташе, че коронавирусът поразява главно хората над 65 години. Отделни политици (сред които и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен) предлагаха те да бъдат поставени в по-дълга изолация от останалите граждани. В България им определяха часови пояси, в които да излизат от дома си и да пазаруват.

Докладът от 173 страници констатира, че заради извънреднитре мерки младите хора си намират по-трудно работа, а възрастните са от първите, които биват съкращавани. Широко е разпространена и здравната дискриминация по възраст. През 2020 г. са направени 149 проучвания, които показват, че в 85% от случаите възрастта е била определяща на кого да се даде медицинска помощ в условията на препълнени болници. Починалите от ковид-19 възрастни хора се смятат за маловажна загуба.

 

Още по темата