Медия без
политическа реклама

Бивш вътрешен министър влезе в затвора

Френски министър от времето на Никола Саркози отиде зад решетките заради облагодетелстване

13 Дек. 2021
 Клод Геан твърди, че няма средства да изплати глобата, и че здравето му е крехко за излежаване на присъда, макар и в затвор, който се казва "Здраве"
LCI
Клод Геан твърди, че няма средства да изплати глобата, и че здравето му е крехко за излежаване на присъда, макар и в затвор, който се казва "Здраве"

Бившият министър на вътрешните работи на Франция Клод Геан (77 г.) влезе в затвора "Санте" ("Здраве") в южната част на Париж след присъда по дело за незаконно изплащане на бонуси, съобщи днес телевизионният канал LCI.

През 2015 г. Изправителният съд в Париж призна най-близкия сътрудник на бившия президент на Франция Никола Саркози за виновен в незаконното изплащане на месечни бонуси на себе си и на други служители на френското Министерство на вътрешните работи. Средствата за тях са взети от полицейския фонд за осигуряване на действия по разследването и проследяване на заподозрени. По времето, когато Министерството на вътрешните работи бе оглавявано от Саркози, Геан бе генерален директор на полицията и отлично запознат с целия механизъм на нейното финансиране. Установено е, че неправомерно присвоените в периода 2002-2004 г. средства възлизат на 210 000 евро. За един месец от фонда са взети незаконно 10 хил. евро, половината от които Геан задържа за себе си, а останалите разпределя на трима от най-близките си сътрудници.

Като превантивна мярка съдът присъди две години затвор (една година условно) и глоба от 75 хиляди евро. Освен това му беше забранено да заема публична длъжност в продължение на пет години. През 2017 г. това решение бе потвърдено от Апелативния съд, а през 2019 г. и от Касационния съд.

В периода от 2011 до 2012 г. Клод Геан беше министър на вътрешните работи, отвъдморските територии, местното самоуправление и имиграцията. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Клод Геан, затвор

Още по темата