Медия без
политическа реклама

Байдън обвини Конгреса в престъпно загърбване на Украйна

Американският президент благодари на Германия за нейното лидерство при бездействието на САЩ

10 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Джо Байдън прие Олаф Шолц в Овалния кабинет пред запалената камина.

Американският президент Джо Байдън отправи остри думи срещу Конгреса на САЩ в присъствието на германския канцлер Олаф Шолц, като определи поведението на конгресмените като "престъпно загърбване на Украйна". Той благодари на Шолц за лидерството на Германия в западния свят, след като Америка изпадна във външнополитическа парализа поради неспособност да гласува чуждестранната си помощ за Украйна и Израел, оплетена във вътрешни борби.

"Конгресът трябва да приеме пакет от разходи за национална сигурност. Членовете на Камарата на представителите ни проявяват известна неохота - и се надявам, че това е повече политика, отколкото реалност, но - да включат финансиране за Украйна и да й помогнат да продължи да бъде в състояние да се защитава срещу бруталната агресия на Русия", започна разговора Байдън пред камината в Овалния кабинет на Белия дом. После добави: „Провалът на Конгреса на САЩ, ако се стигне дотам, да не продължим да подкрепяме Украйна, ще е почти престъпно загърбване. Това е възмутително“.

Обръщайки се пряко към Шолц, президентът каза: "Но искам да ви благодаря, Олаф, за вашето лидерство от самото начало. И направихте нещо, което никой не е смятал, че може да бъде направено: През тази година удвоихте военната помощ на Германия за Украйна. И това е наистина важно. Сега трябва да се активизираме [в САЩ] и да дадем своя принос."

Германският канцлер прояви скромност след похвалата: "И Германия, и Съединените щати трябва да играят роля за запазване на мира в света. Това е особено важно, като се има предвид руската агресия срещу Украйна, която все още продължава. И когато видяхме това нелепо интервю, което Путин даде скоро, разбираме, че той постоянно говори лъжи за историята на тази война, като е много лесно да се разбере защо го прави. Той иска да получи част от територията на своите съседи. Просто империалистически - империализъм. И аз мисля, че е необходимо да направим всичко възможно да подкрепим Украйна и да й дадем възможност да защити страната си." Той увери, че Германия е готова да увеличи подкрепата си с доставка на оръжие.

В този момент Байдън вдигна кръстосани пръсти в смисъл "Дай, Боже!", а Шолц продължи: "Конгресът - Камарата на представителите ще ви последва и ще вземе решение за предоставяне на необходимата подкрепа, защото без подкрепата на Съединените щати и без подкрепата на европейските държави Украйна няма да има шанс да се защити."

В изказване пред журналисти преди срещата германският канцлер каза, че е насърчен от решението на Сената на САЩ в четвъртък да придвижи законопроект на стойност 95,34 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, Израел и Тайван, след като републиканците блокираха компромисното законодателство, което включваше реформи в имиграционната политика.

Белият дом от месеци предупреждава, че отказът на законодателите да предоставят помощ на Киев би накърнил способността на Украйна да се бори с Русия две години след руското нахлуване в съседната държава. Тоой отбеляза, че руският президент Владимир Путин разчита подкрепата за Украйна да отслабне. „Има ясна цел и това е желанието на руския президент да анексира част от Украйна“, каза Шолц.

Ключови думи:

Шолц, Байдън

Още по темата