Медия без
политическа реклама

Администрацията на Джо Байдън иска да закрие затвора в Гуантанамо

12 Февр. 2021
БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън започна официален преглед на бъдещето на американския военен затвор в залива Гуантанамо, Куба, а целта е да се стигне до закриването му, съобщи представител на Белия дом, цитиран от ''Индепендънт".

В момента текат вътрешни дискусии, на които се обсъжда съставянето на изпълнителна заповед, която да бъде подписана от президента Джо Байдън през следващите седмици или месеци, казаха източници.

''Съветът по национална сигурност на САЩ е предприел провека, за да се оцени състоянието на затвора във връзка с нашата  цел да го закрием'', заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

Подобна инициатива обаче е малко вероятно скоро да доведе до закриване на строго защитеното съоръжение, намиращо се във военноморската база в залива Гуантанамо в Куба. Създаден за задържане на чужденци след нападенията на 11 септември 2001 г., затворът символизира американската ''война срещу тероризма''.

Администрацията на Байдън поиска да възстанови политиката за закриване на затвора на бившия президент Барак Обама, която бе отменена от Доналд Тръмп веднага след встъпването му в длъжност през 2017 г. Затворът продължи да съществува през четирите години на управление на Тръмп, макар че той така и не вкара там ''лошите'', както обещаваше. В момента в затвора в Гуантанамо има 40 души, повечето от които са там вече близо две десетилетия, без срещу тях да са били повдигнати обвинения или да са били съдени.

Последвайте ни и в google news бутон