facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Всеки втори учител е на "Вие" с ИТ технологиите

Само 1/4 от българските педагози пък се чувстват подготвени за преподаване в мултикултурни условия
4 633
 Илияна Кирилова

Всеки втори български учител не се чувства подготвен да използва информационно-комуникационните технологии (ИКТ) в процеса на преподаване на учебния материал. Ако у нас делът на тези преподаватели е 49.8% (през 2018 г.), то намерението е процентът им да се увеличи до 75 на сто. Такава цел си поставя страната ни в проекта на Национална програма за развитие "България 2030" в частта й за образование.

За повишаване на привлекателността и престижа на учителската професия от МОН посочват, че ще бъдат предприети мерки за повишаване на доходите на педагогическите специалисти, за стимулирането им съобразно напредъка на учениците им, както и за привличане към учителската професия на млади хора, специалисти от други професии и представители на бизнеса. Оттам изчисляват, че до 2030 за това ще са нужни общо 36 840 000 000 лв., които следва да дойдат от държавния бюджет, европейски и международни фондове и програми/проекти, собствени приходи на общини, събрани приходи от такси, включително от държавни висши училища.

По линия на академична подготовка на учителите ще бъдат предприети мерки за реформиране на учебния процес в педагогическите специалности - в посока бъдещите педагози да могат да прилагат компетентностния подход, да преподават иновативно, да подобрят дигиталните си умения и да разширят практическата си подготовка. За това ще са нужни 30 млн.лв. национални и европейски средства. 35 млн.лв. пък следва да се инвестират за продължаваща квалификация на педагогическите специалисти.

Сред другите по-конкретни цели в проекто-програмата, свързани с учителската професия, са педагозите, работещи на пълно и непълно работно време в основно и средно образование да се увеличат от 1.7 на 1.9% от общото активно население, а преподавателите, които се чувстват подготвени за преподаване в мултикултурни условия, да скочат от 25.8%, каквото е било нивото им през 2018 г., на 50% през 2030 г.

За учене през целия живот са планирани около 300 хил.лв., като относителният дял на младежите на 20‐24 навършени години със завършено най‐малко средно образование следва да се повиши от 84.4% на 92%. За дигитализация и иновации пък до 2030 г. са предвидени над 1.4 млрл.лв., като хората, притежаващи основни цифрови умения, следва да се увеличат от 29% през 2019 г. на 37% през 2030 г.

 

КАЧЕСТВО

Сред целите на Програмата за развитие "България 2030" е и повишаване на качеството на образованието, което според просветното министерство ще стане чрез въвеждане на компетентностния подход в обучението. В тази връзка съотношението ученик‐учител в начално училище следва да се промени от 18:1 на 15:1, коефициентът на заетост на наскоро завършилите професионално образование, които не продължават своето образование, да се увеличи от 68 на 80%, а мястото на образователната ни система според Global Competitiveness Report (World Economic Forum) следва да се повиши от 83-то на 63-65 място. За тази цел ще са нужни над 1 млрд.лв.

 

ОБХВАТ

Ако през 2018 г. делът на българските деца от 4 г. до 7 г., обхванати в детски градини, е 82.4%, то целта за 2030 г. е този дял да стигне 86.3% (при средно за ЕС 95%). Тогава степента на отпадане от началното училище следва да спадне от 6.5% през 2018 г. на 2%, делът на хората над 25 г. със завършено средно образование да се повиши от 96.2% през 2019 г. на 99%, а лицата между 30‐34 години със завършено висше образование  да се увеличат от 32.7% за 2019 г. на 40%. Общо за по-пълен обхват на учениците в образованието, за пълноценно участие в образователния процес, за мотивация за учене и за модернизация на материалната база ще са нужни над 20 млрл.лв. за 9-те години от 2021 до 2030 г.

 

 

 

 

 

Ключови думи:

учители, ИКТ, България 2030
33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МОН прави уебинари за учители

15.07.2020

360
78% от училищата са изплатили лекторски часове

03.07.2020

253
1/2 от учителите не са получили допълнителните си плащания

02.06.2020

1102 7

Коментари

Страници

Andrij

Ха! 90% от българските учители не са в състояние да съставят екселска таблица.А преди 4-5  год. имах уникално преживяване -цял учителски колектив не беше в състояние да сметне колко % е 4 от 37.Трябваше им да попълнят сведение до МО за процент неявили се на матура.Да не говорим за елементарни граматически грешки в млади учителки(например оченичка).Ех живот,здравей!Интересно е да видим кои са тези 82 държави преди нас с по-добро образование и колко от тях са в Африка.

Sergey Dimitrov

Да учителите са на Вие с технологиите. Но това не им попречи да организират и стартират най-големия ИТ проект в България за един уикенд. А фирмите, които са на ти не можаха да направят и едно ковид приложение което да струва.

Колкото до качеството на учителския персонал, то ще се подобри когато обществото сметне, че ученето е полезно.

 

 

Bacho Кольо

А има нещо още по-интересно - младите очителки, които пишат оченичка и убичам те ,  могат да съставят екселски табици. А не толкова младите учителки, те пък не могат.

И ако се беше замислил малко защо ли е така, вместо да ни внушаваш какъв велик информатик си,  можеше и да стигнеш до някакви верни изводи и да предложиш работещи решения.

Bacho Кольо

А

Bacho Кольо

Те тоя тъп формат на форума е направен от велики информатици.

Bacho Кольо

у

Каубой
снимка на Каубой

Имам по добра идея. Заедно с г-жа Такева, вдигнете заплати учителски незабавно с по 300 процента. Стига ли? И никакво обвързване на работа с рИзултати и Заплати! Това е извращение!

Sergey Dimitrov

Какво означава мултикултурно условие? България не е многонационална държава и мултикултурното не е на мода. Мултикултурата показа своята пълна НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ, включително и в най-мултикултурната държава САЩ.

Bacho Кольо

учителите са на Вие с технологиите. Но това не им попречи да организират и стартират най-големия ИТ проект в България за един уикенд. А фирмите, които са на ти не можаха да направят и едно ковид приложение което да струва.

👍👍👍

nebenebe

Какъв хубав вестник и форум беше едно време, а? Сега се гледат парите, няма време за естетика.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Така ще е докато продължавате да наричате електронните таблици "екселски", текстовите документи - "уърдовски"; докато "ксерографирате" на Канон и НР и да свирите на "Йоники". И по-зле ще става.

Luckbox

Че са зле учителите с ИТ - зле са. И не само учителите - поколението 50+ и шокиращо  Въпросът е дали можем да очакваме нещо повече от учителите, които едва свързват двата края, постоянно са тормозени от ученици и родители (аз преди като получех лоша оценка, баща ми се караше на мен, а не на учителя ми), а и хората (от МОН), от които трябва да дойде инициативата за иновации в образованието и съответно адаптиране на учителските умения за съвременните нужди, не са са същите замръзнали в миналото хорица. 

И в крайна сметка пак стигаме до въпроса за средната възраст на учителите в България - като няма млада и свежа кръв в системата, която да дърпа всички напред, е нормално учителите да не са в крак с времето. А защо няма млада и свежа кръв? Това всеки го знае: 1) ниски заплати; 2) липса на престиж и уважение към учителската професия и 3) заради връзкарството, корупция и непотизъм, да бъдеш добре образован не е условие имаш добра кариера. Как можем да очакваме качествени нови кадри в системата при тази ситуация?

 

редник

Статията прилича на преразказ, но липсват разсъжденията.

Още първият абзац е ... странен:

Всеки втори български учител не се чувства подготвен да използва информационно-комуникационните технологии (ИКТ) в процеса на преподаване на учебния материал. Ако у нас делът на тези преподаватели е 49.8% (през 2018 г.), то намерението е процентът им да се увеличи до 75 на сто.

 

Защо целта е да се повишава % на неподготвените учители, остава неясно.

 

...мерки за реформиране на учебния процес в педагогическите специалности - в посока бъдещите педагози да могат да прилагат компетентностния подход, да преподават иновативно, да подобрят дигиталните си умения и да разширят практическата си подготовка. За това ще са нужни 30 млн.лв.

 

Този компетентностен подход някак ми създава неувереност в познанията ми за езика ни - ако някой го е усвоил - моля да поясни...  Имам притеснения, че 30-те милиона няма да са достатъчни...

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Пон., 06/07/2020 - 09:38

@редник

Имам притеснения, че 30-те милиона няма да са достатъчни..

Хм, не са ли всъщност 36+ милиарда -- 36 840 000 000 лв.?!

 

Поредното куче-касичка за избрани фирми може би 👀

Bacho Кольо

Пон., 06/07/2020 - 09:25 (нов)

Luckbox

Че са зле учителите с ИТ - зле са. И не само учителите - поколението 50+ и шокиращо

Има нещо още по-шокиращо. И това е начинът, няма да де спестя суперлативи и ще кажа - блестящият начин, по който учителките тъкмо от поколението 50+ се справиха с дистанционното обучение. В къщи си имам една таква , която за три седмици,  сама или от разговори по телефона с колежки напредна толкова в информицшонните и комуникационни технологии*, колкото един държавен чиновник със всичките си претенции, бонуси, служебни лаптопи, обучения и тим билдинги постига за 10 години.

 

Така че, по кротко с шоковете!

 

*В степента и в смисъла на това, да може да провежда пълноценни уроци по 3-4 платформи, по вайбър и забележете - по телефон на ученик който няма компютър и смартфон.

SvSophia
снимка на SvSophia

И кое е по-важно за един учител по музика, история, френски и пр.:

 

да е на "ти" с IT технологиите, но да е некадърен преподавател по предмета си или vice versa???

 

Впрочем споко: затова пък вестникарските заглавия са все по "на ти" с все по-улична лексика и изрази.

Luckbox

И двете са важни. Не е нужно да се противопоставят едно на друго. 

Sine_metu

Вестникарските заглавия следват изказа на едного, тежко увреден от диалект.

А за учителите си права - „не се справят“ само по малоумните „критерии“ на подчинените на оногова. Как па не се намери и един около него да му пооправи говора? Само се хилят един другиму като...

cymen

Самите ученици са с отчайващо ниски умения в електронна среда. По цял ден са на телефоните, но освен чатче и игричка, нищо не могат да направят. МОН даде на всеки безплатен лиценз за MS Office, но тези, които успяха да си го инсталират, са единици. Поколението 15-18 годишни са първото такова, което е по-зле с технологиите от родителите си.

редник

И още:

 ...коефициентът на заетост на наскоро завършилите професионално образование, които не продължават своето образование, да се увеличи от 68 на 80%...  а лицата между 30‐34 години със завършено висше образование  да се увеличат от 32.7% за 2019 г. на 40%.

 

Тук съвсем загубих представа за целите на проекта...

Фактите са, че почти всички ученици на добрите професионални гимназии са приети за студенти у нас и в чужбина месеци преди да завършат.

 

редник

...няма да де спестя суперлативи и ще кажа - блестящият начин, по който учителките тъкмо от поколението 50+ се справиха с дистанционното обучение. В къщи си имам една такава , която за три седмици,  сама или от разговори по телефона с колежки напредна толкова в информицшонните и комуникационни технологии*, колкото един държавен чиновник със всичките си претенции, бонуси, служебни лаптопи, обучения и тим билдинги постига за 10 години.

 

Така че, по кротко с шоковете!

 

*В степента и в смисъла на това, да може да провежда пълноценни уроци по 3-4 платформи, по вайбър и забележете - по телефон на ученик който няма компютър и смартфон.

 

Bacho Кольо,

Чудесно обобщение на направеното от учителките - за пореден път доказаха, че с любов към професията и учениците могат да правят чудеса и се справиха - вярно, това им отнемаше по 10-12 часа на ден, но с много усилия, въпреки понякога противоречивите указания на МОН - справиха се! 

Браво!

 

Дано от МОН оценят направеното и ги наградят с  поне едни скромни 500 лв...

 

 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Всеки втори български учител не се чувства подготвен да използва информационно-комуникационните технологии (ИКТ) в процеса на преподаване на учебния материал. Ако у нас делът на тези преподаватели е 49.8% (през 2018 г.), то намерението е процентът им да се увеличи до 75 на сто.

Алоо, госпожа Георгиева!

 

Може ли да сте малко по-внимателна, докато пишете дописки за вестника, защото това, което съм цитирал звучи не абсурдно, ами чак гротескно -- да увеличим делът на преподавателите, които НЕ се чувстват подготвени?! WTF! На какво ви учат в този факултет по журналистика и масова комуникация?!

Sine_metu

Изобщо ИТ-джаджите са само за подготвени умове.

Практически съвет от манагер средна ръка -

„нагоре“ докладвайте с таблици, графики и пауър пойнт. Думите извън заглавията и „легендите“ са излишни и дразнят. Е, понякога се налагат и качествени описания, но са редки и задължително кратки.

„надолу“, на по-дребни манагери и изпълнители, тем паче на обучаеми, разказвайте и обяснявайте с думи. Нали не сте забравили какво представляват?

 

Sine_metu

П.П.

 

Една от най-честите грешки е да се бъркат местата на „горе“ и „долу“. Пишат се фермани на хора, които чакат едно-две количества и се показват тъпи картинки на главички, дето жаждат значенията и употребата на думи. Затова и грешат в преценките си за учителите големците от просветата. Главно, де... и евро-бюро-политкоректо-малоумията не минават безнаказано

Дежурния

Важното е колко учители могат да научат децата, не колко са усвоили ИТ, имат шофьорска книжка или могат да танцуват валс. При поколенията за които се смята, че са по-добре образовани като цяло, неща от сорта на ИТ в училище бяха изключителна екзотика. Ако може поне до това ниво да се образоват децата ще е добре, та ако ще нито един учител да не разбира от ИТ.

В тази връзка не ми се ще да подминавам поредното инумератство на пишещи планове, стратегии и подобни дивотии.

Сред целите на Програмата за развитие "България 2030" е и повишаване на качеството на образованието, което според просветното министерство ще стане чрез въвеждане на компетентностния подход в обучението. В тази връзка съотношението ученик‐учител в начално училище следва да се промени от 18:1 на 15:1,...

Родната статистика сочи през учебната 2019/2020 за ученици в началното училище (1-4 клас) 248 157 деца и 21 488 преподаватели. Без никаква необходимост от напреднали или каквито и да са други информационни технологии се пресмята, че съотношението е 11.5 : 1, тоест целите за 2030 г отдавна са постигнати и надминати. За качеството - ще видим...

Sine_metu

Учете децата да четат и от учителите искайте това!

Не виждат, че в бантустана човекоединицата чете по 1,3 нови книги годишно, от които 99,9% са преводна плява, седнали да корят хората за ИТ-измишльотинки.

 

Просветата е четене, картинките са в помощ. Неслучайно се казва, че науката (всяка) е втори език. Дори така наричаните „точни“. Купете си на Джърл Уокър „Летящият цирк на физиката“, от 1985 ми е сред настолните и вижте колко са числата, колко са картинките и колко думите

Luckbox

Добре де, защо пак трябва нещата да се противопоставят - като всичко напоследък?

Да бъдат учителите ИТ грамотни и съответно да преподават на децата използвайки модерни технологии, не е нужно да бъде за сметка на знанията.

 

ИТ са средство, което може да подобри усвояването на знания,  а не (само)цел. 

редник

Алоо, госпожа Георгиева!

 

Може ли да сте малко по-внимателна, докато пишете дописки за вестника, защото това, което съм цитирал звучи не абсурдно, ами чак гротескно...

 

ddantgwyn,

 

Няколко пъти съм молил Редакцията, ако не желаят да публикуват дипломите на колектива, то поне какво и къде са завършили, съответно бакалавър или магистър и с какъв успех, та да сме наясно какво да очакваме от даден автор...

 

И още - за това, меко казано, противоречие (посочено и от Вас) съм обърнал внимание преди повече от 4 часа - мое мнение 12 в 9.38 ч. и досега не е поправено - т.е. никой в редакцията не ни чете...

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Пон., 06/07/2020 - 13:59 (нов)

@редник

И още - за това, меко казано, противоречие (посочено и от Вас) съм обърнал внимание преди повече от 4 часа - мое мнение 12 в 9.38 ч. и досега не е поправено - т.е. никой в редакцията не ни чете...

A, нямам претенции да съм пръв, просто коментирам на момента, преди да съм прочел коментарите на останалите.

 

А това за редакцията е известно още от самото начало -- кой ще чете мнението на някаква тълпа 👀

Предводител нa ...

И кое е по-важно за един учител по музика, история, френски и пр.:

 

да е на "ти" с IT технологиите, но да е некадърен преподавател по предмета си или vice versa???

Или - или? Откъдя-накъдя?

Отказът на кой да е преподавател от запознаване с новостите в професионалната му сфера е в пълно противоречие с принципа "човек се учи, докато е жив" и е изключително лош пример за онези, които трябва да бъдат възпитани в ученолюбие.

Хуманитарните специалности не са алиби. Две думи: digital humanities.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш