Quantcast

Медия без
политическа реклама

Създателят на PISA: В България родителите се държат като клиент към училището

"Учениците тук повтарят информация, но не знаят какво да правят с нея", казва Андреас Шлайхер

10 Дек. 2023
Андреас Шлайхер

"Българските ученици разполагат с много знания, но не знаят как да ги прилагат правилно в ежедневието си, как да правят причинно-следствени връзки. Просто да седиш на чина в класната стая и да слушаш не е начинът да си успешен в 21 век", това заяви в интервю за bTV създателят на програмата PISA Андреас Шлайхер. Учениците тук повтарят информация, но не знаят какво да правят с нея, убеден е Шлайхер.

Германският математик, статистик и изследовател в областта на образованието очерта 3 проблема пред образованието ни.

"Наистина е важно учителите да не измислят урока сами в класната стая, а да работят в професионална среда и да си сътрудничат с останалите. Другата част се състои в това родителите да са по-ангажирани и да подкрепят децата си. Виждаме, че в България родителите често се държат към училището като клиент. Аз изпращам детето си на училище, но аз не съм част от системата – в много образователни системи, които са на по-високо ниво, родителите са много по-активни в подкрепянето на децата си вкъщи, но също така поддържат връзка с учителя и работят с него, за да допринесат за по-добрите крайни резултати, особено родителите в неравностойно положение.

Третият аспект се състои в това България да стане по-добра, за да привлича най-талантливите учители към класните стаи, които представляват най-голямо предизвикателство. Има много големи разлики в крайните резултати на тези, които са в неравностойно положение и останалите. Нужни са ресурси, които да изравнят тези резултати. Ако идваш от заможно семейство, винаги ще имаш отворени врати пред себе си – това няма да е проблем. Но ако семейството ти е в неравностойно положение, често ще имаш само една възможност в живота да си намериш добър учител и добро училище. България може да се справя по-добре в подсигуряването на еднакви ресурси, подчерта Андреас Шлайхер.

Ключови думи:

Андреас Шлайхер, PISA