Quantcast
Българските младежи са сред най-неквалифицираните в ОИСР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Българските младежи са сред най-неквалифицираните в ОИСР

От МОН видяха успехи в слабите резултати от PISA
4 973
 Илияна Кирилова
Младежите ни са неквалифицирани, но уменията им се подобряват, отчитат от ОИСР

Българските младежи са сред най-неквалифицираните в Организацията за икономическо сътрудничество и развитите - по показателя "колко квалифицирани са младежите" сме в последните 20% от 14 държави със сходни социални и икономически характеристики или в непосредствена географска близост. Това показва проучване на ОИСР, базирано на данни от програмата за международно оценяване на учениците РISA. На дъното заедно с нас са още Румъния и Словакия.

Изследването обхваща 17 въпроса, свързани с уменията, като по 12 от тях сме в последните 20% от 14-те държави. От всички 14 страни България е единствената, която се представя толкова зле по толкова много показатели. При останалите държави се забелязват по 4-5 слаби места, като само Румъния е в последните 20% по 11 показателя.

Освен по умения, страната ни е на дъното още по развитие на уменията на младежите по приобщаващ начин (заедно с Румъния), по брой младежи, завършващи висше образование (заедно с Чехия, Германия, Унгария и Румъния), по степен на приобщаване на висшето ни образоване (заедно с Естония, Германия, Полша, Словакия и Швеция ), по дигитални умения на възрастните (заедно с Полша и Румъния), по участие на служители в професионално образование (заедно с Унгария, Латвия и Румъния) и др. След последните държави сме и по активиране на уменията на пазара на труда - заедно с Румъния, по съответствие на уменията с потребностите на пазара на труда, по използването им за подкрепата на активно, ангажирано гражданство, по възприемане от страна на фирмите на високоефективни практики на работа и т.н. Уменията на хората не се използват адекватно според потребностите на пазара на труда още и в Португалия, като начело на класацията по този показател e Чехия.

По три показателя сме в последните 20-40% от 14-те държави - по качество на висшето образование, по степен на приобщаване на трудовия ни пазар и по това доколко уменията на служителите са достатъчни за заеманото от тях работно място.

Вместо да даде пълната картина, МОН предпочете да акцентира само върху единствените два показателя, по които сме в първите 20% от въпросните страни. "Младежите в България подобряват уменията си и по този показател страната ни е в първите 20% от 14 държави в ЕС", съобщиха оттам. По ниво на подобряване на уменията младежите ни не отстъпват на техните връстници в Естония, Полша, Португалия и Румъния. По качеството на приобщаващото образование на възрастни хора пък сме сред първите места заедно с Германия и Унгария - нещо твърде съмнително на фона на проблемите на възрастните хора у нас.

Изследването на ОИСР е част от проект на организацията за създаване на Стратегия за уменията в България. За целта нейни експерти ще се срещнат с наши представители за консултации, широки дискусии, анализи и проучвания - ще се направи оценка на ситуацията, ще се представят предизвикателствата пред страната ни и ще се дадат препоръки и мерки за развитието на уменията в България.

 

ЗАЩО СЕ АКЦЕНТИРА ВЪРХУ УМЕНИЯТА

Уменията се оценяват от ОИСР от основно значение за способността на държавите и отделните индивиди да преуспяват. Те са набор от придобити чрез учене знания, качества и способности, които позволяват на хората да изпълняват задачите си. Уменията на отделните индивиди са от решаващо значение за подпомагане на икономическото възстановяване на страните след пандемията от COVID-19 и за изграждане на устойчивост при бъдещи кризи, пише още в проекто-доклада на ОИСР. Мега тенденции като глобализацията и дигитализацията продължават да прекрояват работната среда, като все повече се търсят по-високи нива на нерутинни, когнитивни умения, както и на набор от нови умения. Пандемията от COVID-19 ускорява дигитализацията и увеличава неравенствата по отношение на уменията, като потвърждава значението на инвестициите в развитието на приобщаващи умения, смятат от организацията.

 

Още

Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

04.12.2022

582
България пази тайна какво оръжие праща на Украйна

04.12.2022

633
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

18163