Quantcast
Само осем студенти са избрали да учат безплатно и да останат у нас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Само осем студенти са избрали да учат безплатно и да останат у нас

За т.г. за покриване на таксите им държавата е планирала 47 хил. лв.
6 579
 Илияна Кирилова
Над 5 млн. лв. са предвидени за поемане на безплатното обучение на студенти, сключили договори с работодатели, за 2022 г.

Едва осем студенти са сключили договори за стаж и работа с работодатели, по силата на които следването им ще е частично или изцяло безплатно. В замяна на това пък те се задължават да работят при същия работодател поне 5 г. след завършването си. Това става ясно от отговори на просветното министерство на въпроси на "Сега" относно новата възможност, която бе дадена от началото на академичната 2021/22 г.

Списъкът с работодателите, които имат право да сключват подобни договори, бе одобрен през юли от МС, а вчера МОН публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване. Към момента 154 работодатели имат право да сключват подобни договори, а броят на студентите, от които са заявили нужда, са 975 от 96 различни специалности. 

Всички студенти със сключени засега договори следват медицина. Трима са от Медицинския университет в Плевен и ще стажуват и работят в УМБАЛ - Д-р Георги Странски ЕАД - Плевен. Други трима учат медицина в МУ-Варна, като двама от тях ще стажуват и работят в Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Бургас АД, а третият - в МБАЛ - Добрич. Още двама студенти, учещи в направление медицинска сестра в МУ-Пловдив, са сключили договори с УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД и МБАЛ - Пазарджик АД.

Предвидените средства за 2022 г. за заплащане на разходите на въпросните студенти, които вече са сключили договори с работодател, са в размер на 47 380 лева (за двама студенти в държавна поръчка и шестима в платена форма на обучение). При сключване на нови договори МОН ще има възможност да отпуска допълнителни средства. В проекта на бюджет за 2022 г. са предложени общо 5.4 млн. лева за тази мярка. 

 

 

 

Още

12 000 ученици ще стажуват във фирми по европроект

23.09.2022

191
Кремъл вербува студенти за война с обещание за извинени отсъствия

19.09.2022

3857
Българските студенти във Великобритания са намалели със 70%

12.09.2022

1017