Медия без
политическа реклама

Робот подрежда кубчето на Рубик

Ученици от цялата страна показват изобретенията си на първото STEM експо

Не можете да наредите кубчето на Рубик? Няма проблем - детето ви ще създаде робот, който ще го нареди за броени минути. Искате да го запалите към програмирането? Тогава му покажете робота "Шоколадова кула", който изстрелва шоколади. Или пък роборъката, чиято цел е да се използва в медицината, за да замести липсващ крайник.

Тези и още много други "чудеса", създадени от ученици и предназначени за техни връстници, могат да се видят на изложението "Докосни науката" в учебен комплекс "Българско школо". Първото STEAM експо в страната е част от форума "STEAM школо под пара", който се провежда този уикенд в учебния комплекс. Самото изложение е отворено за посетители и от 9:30 до 16 ч., като в него с образователни ресурси, продукти и услуги участват над 25 организации и компании, работещи в областта на STEAM образованието. Сред акцентите в него са демонстрация на VR STEM химическа лаборатория, лего работилница, 3D модел на строителна площадка, аудио книга-игра и още много забавни продукти и технологии, които показват как науката присъства в ежедневието ни и може да промени начина, по който децата учат. 

 

Робот, изстрелващ шоколади

 

Програмиране, което да е интересно - това е била целта на Теодор Николов от "Роботик лабс академи", когато е възложил на децата от своя клуб да програмират робот, който изстрелва шоколади. "Роботът се нарича "Шоколадова кула", състои се от два мотора и ултрасоник сензор, който привлича предмети на определено разстояние. Зададена е програма - когато роботът засече предмет на по-малко от 25 см, единият мотор се задейства и подхвърля шоколадовото десертче, което сме заредили, върху платформата. Вторият мотор го изстрелва към децата", обяснява той механизма на "шоколадовия" робот. Неговата академия организира групи по роботика в Плевен, работи и с две училища в града, в които открива света на програмирането за над 60 деца от 1 до 4 клас. Друг продукт, с който се представя на изложението, е роботът-китара, който има форма на китара и издава звуци точно като електрическа китара. "Състои се от среден мотор, тъч сензор, който работи с допир и сензор за разстояние, като звуците се регулират с движение на ръката от сензора за разстояние и при натискане на сензора за допир", обяснява той.

 

Робот реди кубчето на Рубик 

 

"Тъй като не можем да подреждаме Рубик кубче, създадохме робот, който да прави това вместо нас - програмирахме с децата ето този господин (роботът - бел. ред.) да подреди кубчето", разказва Ива Янкова, съосновател на "Лоджи скул България" - международна школа по програмиране и дигитална грамотност, която от 3 г. работи и в България (в София и Пловдив). По думите й сглобяването на робота е отнело 2-3 часа, колкото горе долу и програмата, която е съставена от ученици от 6 клас. Школата предлага курсове по програмиране и роботика за ученици от 1 до 12 клас, курсове по дигитална грамотност, лагери и др. "Не е нужно децата да станат задължително програмисти, важното е да се научат да мислят креативно, да умеят да работят в екип, да имат различно виждане за света и да са създатели на своя свят", казва тя. 

 

Роборъка

 

Макет на роборъка за медицински цели, чиято цел е да бъде заместител на липсващ крайник - този продукт, създаден от български студент в инкубатора по роботика на Асоциацията по роботика и автоматизация, представя съоснователят на асоциацията Кристиян Михайлов. Макар подобни продукти да се купуват главно от големите производства, той би могъл да свърши доста полезна работа например в техническите гимназии, където да научи учениците на програмиране и механика, още повече, че е три пъти по-достъпен от датския му конкурент, разказва той. По думите му целта на различните проекти на Асоциацията е да покаже на децата къде е приложението на роботиката в живота. Още от 1 клас се наблюдава интерес, но по-съществени продукти и решения се създават в 8-10 клас в зависимост от подготовката и знанията на учениците", посоча Михайлов.

Роботи, но на основата на лего, представя Центърът за творческо обучение, партньор на Lego education. Това са образователни ресурси под форма на образователни комплекти, които могат да се използват в училищата в часовете от учебната програма - информатика, физика, математика. Комплекти има за всяка възраст - те са създадени от образователни специалисти от цял свят, разполагат с разработени уроци към тях. "Децата строят роботи, които могат да се програмират. Случва се проекто-базирано обучение, учене чрез игра и правене. По-скоро учителите се обучават как да ги използват, децата сами се справят, дори правят още по-невероятни неща от заложеното, развивайки социално-емоционалната си интелигентност", разказват от Центъра.

 

Кнежа остава без енергия?

 

Какво да правим, ако в града останем шепа хора без никаква енергия и не можем да използваме атомната енергия, която е много скъпа? Върху този въпрос разсъждават учениците от 9 "в" клас на професионалната гимназия по земеделие "Ст. Цанов" в Кнежа. Децата сами избрали темата на STEM проекта си, който подготвяли от декември до март т.г., подпомагани от учителите си. Разделили са се на 4 екипа от по седем души, като всяка група предложила решения в различни посоки - едната започнала с почвите, върху които решила да "засади" царевица, която да им помогне за отглеждане на животни и за произвеждане на био етанол, друга създала Слънчева къща, в която изучавала влагата в почвите и различните торове, които биха повлияли най-добре на царевицата. "Отиваме във фабриката за био етанол - това е гориво, заместител на бензина, има повече енергия от него. Всички макети сме изработили с нашите ръце", разказва с ентусиазъм Ралица Първановска, която споделя, че дори учениците, които първоначално не искали да участват, поискали да се включат в проекта, виждайки колко е интересен. За да го направят, учениците са използвали знанията си по физика, биология, химия, както и по специалните предмети като основи на земеделието, растениевъдство и др. "В часовете бяхме виждали как се дестилира етанолът, четохме и допълнително, разбира се", казва тя.

Нов метод на обучение използва и гимназията по подемна, строителна и транспортна техника "Н. Вапцаров" в Ямбол, в която учат ученици от 6 области - той е базиран на Zspace системата, която позволява на учениците да виждат 3D изображения на частите на колите и други транспортни средства. "Специалностите ни са много подходящи за обучение чрез STEM технoлогии като Zspace. Имаме всякакви машини, но преди да ги управляват учениците трябва да имат добра теория. Би било скучно, ако им разказваме какво е един двигател или им показваме схема, но е съвсем различно, ако с тази система те виждат всичко в 3D и могат да разглобявaт виртуално", разказва директорът на гимназията.

 

Първото STEAM експо в страната отваря врати на 29 октомври в София. Изложението "Докосни науката" е част от форума "STEAM школо под пара", който се провежда този уикенд в учебен комплекс "Българско школо", и ще бъде отворено за посетители на 29 и 30 октомври от 9. до 16 часа.