Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Българско школо" влиза в надпреварата за най-активно училище

Сред специалните гости в училището по повод Европейския ден на спорта ще е олимпийската медалистка Тереза Маринова

26 Септ. 2023
Българско школо
Учениците на "Българско школо" ще опитат бадминтон, скуош, стрелба с лък, бейзбол, фехтовка и таекуондо

На 29 септември учениците на частно средно училище "Българско школо" ще се включат в Европейски ден на спорта в училище #ESSD2023. Този специален ден e посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт. Основната цел на събитието, инициирано от @БГБъдиактивен, е да насърчава физическата активност сред учениците не само в България, но и в цяла Европа.

Учениците на ЧСУ "Българско школо" ще имат възможност да опитат нови активни занимания и спортове: бадминтон, скуош, стрелба с лък, бейзбол, фехтовка, таекуондо, презентирани и демонстрирани от едни от най-добрите треньори в България.

Специални гости на събитието в "Българско школо" ще бъдат Тереза Маринова - златен олимпийски медалист в дисциплината троен скок, Владимир Николов - 5 пъти шампион на България по волейбол, Тихомир Иванов - световен университетски шампион в скок на височина и Цанко Цанков - Световен, европейски и национален рекордьор на маратонско плуване.

От първото издание през 2015 г. до 2022 г. участие в Европейския ден на спорта са взели над 700 000 ученици. През 2022 г. кампанията отбелязва рекордни резултати, като в нея се включиха повече от 700 учебни заведения в цялата страна. Въвлечени са били повече от 328 населени места с участието на над 138 000 ученици и близо 21 000 преподаватели и родители.

Европейският ден на спорта в училище носи и допълнително послание - възпитаване на отговорно поведение в подрастващите към околната среда. Чрез езика на спорта децата лесно научават принципите за устойчив начин на живот и развиват важни навици. Един от акцентите в тазгодишното издание е темата Спортни събития #БезОтпадъци #sportwithoutwaste.

Събитията от кампанията са официално подкрепени от министерството на образованието и науката и министерството на младежта и спорта.