Медия без
политическа реклама

МОН: Училищата сами ще избират техниката за STEM кабинетите

"Кога ще се преподава по новата философия, като часовете по природни науки са недостатъчно?", питат директори

Българско школо
Нужна е сериозна информационна кампания за големия STEM проект, смятат директори

Училищата ще могат сами да избират техниката за STEM кабинетите, които ще се финансират по Плана за възстановаване. Премахнати са конкретните изисквания за софтуер, ще има само минимални техническия изисквания към оборудването, което ще задава рамката, но няма да ограничава директорите. Това увериха от екипа на служебния просветен проф. Сашо Пенов на исзлушване в парламентарната обраователна комисия за параметрите на големия STEM проект с бюджет от близо половин милиард евросредства.

Припомняме, че към проекта бяха отправени критики от ИТ сектора и директорите, които поискаха да могат да избират сами техниката, с която ще обучават учениците, да не им се задават типови спецификации, да се обърне внимание на квалификацията на учителите, които ще преподават в новите, модерни кабинети и др.

Министър Пенов посочи, че през ноември е приключило обсъждането на концепцията за STEM центрове във всички 2240 училища у нас. "Получихме 45 предложения и становища, които са обобщени в 100 страници. Работим по подготвяне на насоки за кандидатстване и за отваряне на процедурата в края на първото тримесечние на годината", посочи той. По думите му идеята на новите насоки е видът техника да се одобрява на педагогически съвет, което ще гарантира, че точно тя е нужната за дадено училищеа и ще предпазва директорите от нароилите се напоследък консултантски фирми, предлагащи услугите си. "Ще има само минимални технически спецификации, които няма да са такива, които да повтарят каталога на един доставчик или да сочат само към един производител, а такива, че директорите да могат да изберат различни варианти на пазара, увери той.

Заместникът му Надя Младенова увери, че са взели предвид повечето предложения - изискването за конкретен софтуер на техниката е премахнато, а заложените минимални технически изисквания ще могат да се надграждат и няма да ограничават директорите. По думите й най-много са били въпросите защо по проекта не се финансира и обучението на учителите, които ще трябва да реализират на практика STEM философията. "Не може по плана да се финансира всичко. Средства за квалификация на учителите ще има по оперативната програма "Образование", която ще стартира в края на януари, като двете програми ще са категорично свързани", заяви тя. По думите й има сегрегирани училища, в които тоалетните са навън - в тях няма как учениците да се обучават на ИТ, ако не сградата им не се ремонтира и не им се изгради кабинет. "Никой няма да прави ремонти за сметка на обучението, но базовото оборудване на центровете е задължително и наложително", заяви тя.

"Искам да разсея съмненията и внушенията, че ще има типови проекти. Никой не е създавал типови проекти и няма да създава такива. Няма да централизираме поръчката, всяко училище ще има свободата да си избере обществената поръчка, да си направи заданието. Финансирането ще мине през училищата", обясни още Младенова. По думите й при някои от училищата, получили средства за STEM кабинети по националната програма, има откровени глупости - например 3д принтери да се използват като поставки за цветя. "За да не се случи същото, ще се опитаме още при предварителното одобрение на проектите Националният STEM център да насочи училищата", посочи тя. 

Освен за кабинети, лаборатории и кътове в училищата, средства по Плана за въстановяване ще има и за изграждането на един национален и три регионални STEM центъра. Процедурата за тях бе отворена преди дни - на 12 януари със срок за кандидатстване до 13 февруари т.г. Идеята е националният STEM център в София да подпомага и консултира изграждането STEM среда в училищата, като създава модел за учене, квалификация, работа с научноизследователски методи и инструменти. В трите регионални центъра пък, които ще се намират в съществуващите ученически бази в селата Ковачевци и Ястребино и в град Хисаря, ще се организират конференции, семинари и обучения на учители. 

"Прекрасно е, че се съобразявате и че няма да има задължителни условия за всички. Има обаче уловка - минимални показатели в настоящия момент не значи минимални показатели след 3 г. По-добре е да се разпише какво може да прави техниката тогава, а не с какви показатели да е", коментира Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той за пореден път апелира да има равнопоставеност между училищата - тези със спечелени вече проект в областта на STEM, които дърпат останалите напред, да не бъдат оставени за накрая с двойно по-малко финансиране. "Нужна е масирана информационна кампания. Не очаквайте директорите да знаят какво мислите вие. 2500 дректори са 2500 мнения - един ще иска да ремонтира тоалетна, друг - сграда. Тоалетната не е STEM, тя е от бюджета на държавата", заяви той.

 

КОГА ЩЕ СЕ ПРЕПОДАВА STEM?

В дискусията се откри още един проблем - кога ще се преподава STEM, при положение, че часовете по природни науки и ИТ не достигат. "В типовете учебни планове, по които учат всички ученици, няма учебен предмет информатика, с изключение само на 2 часа информатика в 8 клас в математическите гимназии. Информационните технологии са половин час седмично. Какви образователни цели ще се постигат?", попитаха от Сдружението на математическите и природоматематическите гимназии. Оттам дадоха за пример, че при 34 часа заетост на един гимназист, в 8 и 9 клас той има по 3 часа математика, а в 10 клас - по два часа. За природните науки пък остава само час и половина на седмица в 9 и 10 клас. 

"Правим опит в математически гимназии да въвеждаме професионални паралелки с ИТ, но законът за професионално обучение не е пипан от години в частта му за учебния план. Ако в 9-10 клас успяваме с факултативната подготовка, във 11 и 12 клас относителния дял на професионалната подготовка е 70% от общия брой часове. Т.е. огромна щета за фундаметенталната област", коментираха още оттам, призовавайки да се даде право на избираеми часове в професионалните паралелки в зависимост от интерсите на учениците.

 

Предложеното базисно оборудване в бъдещите STEM центрове, които училищата у нас ще изграждат в следващите години с общо 480 млн. лв.

 

  

След училищните директори и от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изразиха резерви към големия STEM проект, по който над 2240 училища у нас ще получат около 480 млн. лв. по Плана за възстановяване за изграждане на STEM кабинети, лаборатории и центрове.

  

Който все още не е чувал за STEM обучение, то догодина с голяма вероятност ще узнае за него. От 2023 г. българските държавни училища започват да кандидатстват за безпрецедентните 480 млн. лв.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?