Медия без
политическа реклама

И IT бизнесът видя риск от безцелно харчене на милионите за STEM

Има опасност училищата да се заринат с техника, която не отговаря на нуждите им, предупреди браншът

Модерните кабинети трябва да се напълнят със съдържание
Силвия Георгиева
Модерните кабинети трябва да се напълнят със съдържание

След училищните директори и от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изразиха резерви към големия STEM проект, по който над 2240 училища у нас ще получат около 480 млн. лв. по Плана за възстановяване за изграждане на STEM кабинети, лаборатории и центрове.

Програмата създава предпоставки училищата да потънат в проблеми около поддръжката на големи количества дигитални устройства или техника, чиито параметри не отговарят на реалните им нужди, предупреждават от БАСКОМ в становище до служебния вицепремиер по управление на европейските средства, до служебния министър на образованието и до председателя на просветната комисия в парламента. Проблеми ще възникнат и с обученията на преподаватели, с липсата на дългосрочна стратегия за осигуряване на консумативи за техниката, както и със сроковете и отчитането на проекта, смятат от сектора.

Асоциацията обединява над 150 компании и организации от софтуерния сектор в България и от години е ангажирана с проблемите на образованието. Нейни експерти участваха активно в първата Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда" през 2021 г., като възможност чрез нея да се засили интересът на учениците към изучаването на точни науки, както и да се развият умения и компетенции, необходими за успешната им професионална реализация.

От БАСКОМ напомнят, че едно от качествата на Националната програма е интегрирането на всички важни компоненти за развиване на STEM обучението в едно: дизайн на нова училищна среда, технологии, интегрирано учебно съдържание, обучения на учители и нови лидерски роли, свързани с училищните STEM центрове. В становището си от БАСКОМ настояват да се запази интегрираният подход при финансиране на дейностите, свързани с изграждане на инфраструктура и обученията и подготовката на преподаватели.

"Така заложеното в Концепцията приравняване на образователната среда с образователната инфраструктура представлява подмяна на концепцията за STEM образование, което трябваше като идея да създаде началната екосистема за иновации чрез ново съдържание, нови модели на преподаване и изцяло нова концепция за учебна среда. Понастоящем всичко това е сведено до строително-ремонтни дейности и закупуване на техника", пишат в становището си БАСКОМ.

Асоциацията настоява още бенефициенти по програмата, касаеща всякакви STEM инвестиции, да не са общините, а училищата. "Смислено е всяко училище да изработва отделна концепция за STEM, според нуждите и профила си", пишат ИТ специалистите.

Оттам препоръчва училищата сами да изготвят цялостна концепция за своите STEM центрове, да избират и планират подходящите за своя екип обучения, като се отдели процент от текущия бюджет, заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост, за осигуряване на съдържание и обучение на преподаватели, заедно с концепцията за изграждане на средата и избора на оборудване. 

Относно хардуера и доставката на техника, според Асоциацията, следва да се въведе "опционален", а не "задължителен" характер на спецификациите, а те да се отворят, за да поддържат различни хардуерни и софтуерни решения. Училищата да могат да избират инвестицията в екрани, компютърни устройства или комбинация от тях, спрямо нивото си на готовност и целите си, искат оттам, както и да се създаде експертна група, която да подпомага МОН в цялостната реализация и комуникация по STEM програмата. Директорите също настояха да закупуват сами техниката според нуждите си, тъй като според тях заложената според МОН е остаряла.

От БАСКОМ припомнят, че не бива да се пропуска уникалният шанс да се изгради приобщаващо и модерно образование, поощряващо младите хора да се занимават с наука и да бъдат конкурентни в технологичните индустрии с добавена стойност. За тази цел е важно да се създаде образователна среда от ново поколение, обслужваща съвсем нова парадигма на мислене, подготвени учители, подходящо учебно съдържание и педагогически инструментариум, казват оттам.

Предложеното базисно оборудване в бъдещите STEM центрове, които училищата у нас ще изграждат в следващите години с общо 480 млн. лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

СТЕМ, БАСКОМ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?