Медия без
политическа реклама

МОН се полакоми за по-големи бордове на фирмите си

Вместо за заплати за нови членове парите да се ползват за ремонтиране на общежития, настояват студенти и синдикати

28 Февр. 2023
Съветът на директорите на "Студентски столове и общежития" в момента е с 3-членен състав. МОН предлага още двама
Pixabay
Съветът на директорите на "Студентски столове и общежития" в момента е с 3-членен състав. МОН предлага още двама

Министерството на образованието се полакоми да увеличи директорските бордове в две държавни фирми - "Ученически отдих и спорт" и "Студентски столове и общежития". И двете дружества в момента се управляват от 3-членни директорски бордове, предвидено е те да станат 5-членни. Това става ясно от обявени на 9 февруари т.г. конкурси за избор на по двама членове във въпросните дружества. Срокът за подаване на документи на кандидатите вече е изтекъл - на 20 февруари. Така служебното правителство ще сложи свои хора в двете фирми с мандат от 3 години, който може да бъде прекратен само след системни нарушения. 

"Ученически отдих и спорт" ЕАД е търговско дружество със 100% държавно участие, под шапката на МОН. Основната му работа е да стопанисва предоставените му държавни бази и спортни съоръжения и да провежда в тях детски и ученически лагери. През годините държавната фирма се е управлявала преимуществено от 3-членни директорски бордове, изключение прави 2019 г., когато бордът е увеличен с 1 бройка. На този фон през август, 2021 г. апетитите за разрастване на борда буквално избуяват. Със заповед на служебния министър на образованието проф. Николай Денков уставът на фирмата е променен и местата за началници са увеличение на от "3 до 7 души". Това решение е оцеляло едва няколко месеца, като през ноември, 2021 г. бордът отново е върнат на 3-ма души. 

Сега втори служебен кабинет отново преценява, че фирмата се нуждае от повече началници. През декември, 2022 г. служебният министър Сашо Пенов отново е изменил устава на дружеството, като директорският съвет е увеличен на от 3 до 5 души. В отговор на това решение в началото на януари МОН е обявило и конкурсите за заемане на двете позиции. 

При второто дружество на МОН - "Студентски столове и общежития", няма промяна в устава, който предвижда борд от 3 до 5 души. Тук МОН запълва двете незаети към момента, но позволени позиции. Фирмата се занимава с експлоатация и стопанисване на студентските столове, общежития, бюфети, клубове и други заведения за обществено хранене, търговия и културен отдих, както и отдаване под наем на имущество. От МОН коментираха единствено, че увеличението на Съвета на директорите е с цел по-голям контрол.

ПРОТЕСТ

От синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ възразиха остро срещу намерението на МОН да увеличи състава на Съвета на директорите на ССО, изразявайки "недоумение и изненада от подобно действие". "В настоящата ситуация в страната, характеризираща се с ръст на инфлацията и икономическа криза, считаме, че средствата трябва да се насочват не за заплати на нови членове на Съвета на директорите, а за увеличаване на основните възнаграждения на служителите в структурите на предприятието. Те биха могли да се предоставят и за ремонти дейности на обекти на ССО, които не са включени в отпуснатите целево средства за ремонти с ПМС", казват оттам. От сидниката заявяват, че не е ясно какво налага увеличаване на състава на Съвета на директорите при положение, че държавното дружество се стопанисва и менажира добре и извършва ремонтите дейности качествено и в указаните срокове. 

"ВОН-КНСБ полага непрекъснато усилия за финансово обезпечаване на дейността и на обектите на ССО. Съвместно с Националното представителство на студентските съвети обосновахме и отвоювахме 98 млн. лв. за ремонтни дейности, което доведе и до повишаване на капитала на ССО. Тези средствата не бяха предназначени за възнаграждения на членове на Съвета на директорите, които са твърде високи. Обявяването на конкурс за избор на нови членове в състава му представлява незачитане и обида към студентската и академичната общност. Ето защо ВОН-КНСБ настоява процедурата да бъде прекратена", призовават те.

НА ЗАГУБА

От публикуваните данни и за двете фирми става ясно, че дружествата са на загуба. За тези резултати принос има и пандемията, но дружествата периодично попадат и в епицентъра на скандали за лошо управление. За 2021 г. "Ученически отдих и спорт" е реализирало загуба в размер на 779 хил. лв. Финансовият резултат на дружеството към 30 септември 2022 г., преди данъци е загуба от 236  хил. лв. През 2021 г. около тази фирма избухнаха скандали - одит на МОН например установи, че дружеството е източило 8 млн. лв. за близо 293 000 фиктивни почивки на младежи, които са "летували" в нефункциониращи бази в Албена, Кранево и Балчик, докато управителят му е получавал по 10 000 лв. месечно. Докладът на ведомството беше предаден на прокуратурата. "Студентски столове и общежития" също са на загуба - към 30 септември 2022 г. преди данъци загубата е от 165 хил. лв. Според синдиката от ССО обаче дружеството е на печалба от оперативна дейност към края на 2022 г. - доказателство за това са повишените минимална заплата и останалите работни заплати в дружество. 

Синдикатите в момента водят преговори избщо за премахване на заплатите в Съвета на директорите на "Студентски столове и общежития" по подобие на Съвета на настоятелите във висшите училища, чиито членове не получават възнаграждения.

 

Няма никакви документални следи за 8 млн. лв. платени от просветното министерство през последните две години за почивки на учениците в бази на държавното дружество „Ученически отдих и спорт“. Срещу тези пари стоят 293 000 нощувки, но за тях няма регистрации и документи.
Знаете ли, че всеки български ученик има право да посети безплатен лагер в бази на "Ученически отдих и спорт" срещу 18 лв. на ден? Ако не, грешката не е във вашия телевизор.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата