Quantcast
Директори обвиниха Кацаров, че е избрал сложни тестове за децата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Директори обвиниха Кацаров, че е избрал сложни тестове за децата

"Те ще отнемат не 30 минути, а 1 час, което обезсмисля мярката", смята Диян Стаматов
10 838
 Илияна Кирилова

"Много хубаво, но не е адекватно подредено в хронологичната последователност нито на възрастта, нито на образователните институции, които трябва да осъществим с тези стъпки", така председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов коментира предстоящото тестване на учениците от 1 до 4 клас като условие да се върнат в класните стаи. На нарочна пресконференция той изрази разочарованието на част от директорите от здравния министър Стойчо Кацаров, който е избрал твърде сложни тестове за толкова малки деца и е прехвърлил цялата отговорност върху тях. Според него за въвеждане на мярката е нужно доста повече време, тъй като в момента има редица неизвестни. "Два-три дни забавяне на този процес ще доведе по успешното му реализиране, но прибързането му въвеждане, води до несупех", заяви той. Сред логичните питания, на които действително все още няма отговор, бяха зададени и смехотворни въпроси от рода на: "Как ще се тества едно дете, ако се успи?", или пък какво ще стане, ако чувалчето с направените вече ученически проби се скъса.

"В София има 150 хиляди ученици, 50 хиляди са от 1 до 4 клас. 16 хиляди души е персоналът, от тях 14 хиляди са учителите. 240 училища най-вероятно другата седмица трябва да имаме организация. Искам да ви покажа какво ни очаква като стъпки в хода на самото тестване", започна той. Първото голямо притеснение на директорите са самите тестове, избрани от МЗ. "Вижте какви малки пипетки децата от 1 до 4 клас трябва да ползват, да плюят в тази фунийка, да вземат от нея част от плюнката, да я сложат в друга епруветка, да я затворят, да сложат част от детергента, да го разклатят и да го капнат в тази малка дъска. Този тест е щадящ за хора между 16-17 г. Това означава вътрешна неувереност у учителите и неподготвеност от директорите да организират този процес", коментира той. По думите му очакванията на учителите са били тестове да бъдат тип близалки - "да са лесни и те игрово да ги ползват, а не с тази изключителна сложна последователност от стъпки".

По-рано сутринта просветният министър Николай Денков посочи, че тестовете са избрани такива, защото много родителите не са искали да се бърка в устите на децата. "Това е компромисът, който трябваше да бъде направен, за да не влиза нищо в устата на децата", заяви той пред Нова тв. Здравният министър Стойчо Кацаров пък обясни, че са избрани две фирми, които за броени дни могат да доставят толкова голямо количество тестове. 

Друго опасение на директорите е, че за тестовете са отделени само 30 минути. Според Стаматов внимателното поставяне на всички части от теста за такава група деца би отнело 1 час, с което се обезсмисля целият ход на тестването. "Безопасната училищна среда при такова тестване се загубва след 15-та минута, защото става смесване на въздушните маси", смята той. 

Какво ще се случва с биологичните отпадъци, останали след тестването, е друга болка на директорите. "Те се слагат в една вероятно торба, не знам какво трябва да бъде, затваря се тази торба от учителя и тъй като засега няма яснота, би трябвало директорът да мине и да си прибере тези чували в едно помещение, което е затворено и неизползваемо", посочи той. По думите е хубаво, че е създадена организация ПУДОС да мине по график, само че не е ясно "кога ще дойде човекът от ПУДОС да ги прибере, дали той ще има серитификат, кой ще го провери, дали няма да се скъса този чувал през това време" и т.н. За тези и други детайли МОН подготвя специални указания и разяснения.

След тестването, стаята трябва да бъде основно почистена и дезинфекцирана, т.е. класът да излезе навън, продължи Стаматов. "За едно голямо училище това са 25-30 паралелки, може да си представите какво движение на хора ще стане. Да допуснем, че само едно дете от клас е положително, тогава се получава една голяма група деца, които трябва да чакат своите родители, за да бъдат взети, а хората в София са доста ангажирани, работят на отдалечени работни места", посочи той следващият логистичен проблем, който би се появил.

"Обществената поръчка е за 400 000 теста. В момента в страната ни има 230 000 ученици в начален етап. Ние нямаме сигурност за продължителността на този процес. В ръцете на учителите и директорите се хвърля една изключително голяма отговорност. Естествено, че ще положим всички усилия да я реализираме, но притеснението ни е, че след седмица няма да има тестове и ще спрем този процес", посочи той. По думите му онлайн образованието в страната върви въпреки всички трудности, но то изчерпва своите ресурси. "Тестването трябва да гарантира продължаването на образованието по правилен начин. Но с тази заявка, че са налице 400 хил. теста, ние отново изпадаме в ситуацията, в която бяхме по-миналата седмица да не знаем как ще продължат да учат учениците", коментира той, давайки ясно да се разбере, че упрекът му е към здравния министър, който не се е съобразил с възможностите на децата от 1 до 4 клас. На това министър Кацаров отговори преди ден, че предстои ведомството му да обяви втора поръчка за много по-голямо количество тестове, които да стигнат и за по-големите ученици.

"Представете си в едно голямо училище, възможно ли е във всеки един клас постоянно да има сертифицирани екипи. Не можем да сме сигурни, че те са ваксинирани или са прекарали ковид. Колко време могат да бъдат със сертификати, кои са тези хора, които ще успеят да влязат в тези екипи, по какъв начин ще ги допуснем в тези екипи. Имаме ли достатъчно такъв брой хора, които да попаднат в екипите, за да можем да проведем тези тестове?", попита и Мая Зафирова, директор на 140-то училище в столицата. По думите й не е ясно откъде ще се набавят тестовете за колегите й, както и кога трябва да се проведат те ("преди да влязат с децата в часовете ли?"), и кой междувременно ще удостовери, че тези тестове са отрицателни.

 

ДЕТАЙЛ ДО ДЕТАЙЛА

"Няма още и ясна заповед на МОН, която е много важно да е ясно детайлизирана за всички отговорности - кой какво прави, кога пристигат тестовете, кой ги доставя, ако две-три деца ги изпуснат, ще има ли резервни тестове", продължи Стаматов. "А може и да се успят, това е нещо нормално, случва се", посочи Мая Зафирова, директор на 140-то училище в столицата. "Най-вероятно за здравните власти няма успиване на деца, но това се случва, към 5-10% това е факт", подкрепи я Стаматов.

 

Всичко известно до този момент за тестването, съобщено от просветния министър Николай Денков, вкл. и от Диян Стаматов, може да прочетете тук:

 

 

Още

Училищните директори ще получават минимум 1724 лв.

19.05.2022

571
МОН ще помага на закъсали училища
Директори вещаят затваряне на училища заради скъпия ток