facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Абитуриентите са разделени за изпращането от училище

Някои зрелостници няма да отидат да се сбогуват с училището, за да не поставят в риск здравето на учителите и родителите си
799
 Илияна Кирилова

Абитуриентите са разделени по въпроса тържественото изпращане в дворовете на училищата. "Аз лично няма да отида на изпращането, защото по този начин ще застраша живота и здравето на моите учители и родители. Едно изпращане не е по-важно от човешкия живот", заяви пред Нова телевизия ученичка от 12-и клас в столичното 18-то училище. Доста други нейни връстници също предпочитат да не присъстват на изпращането, за да излагат на риск близките си.

Преди ден премиерът Бойко Борисов разреши на абитурентите да бъдат изпратени тържествено в дворовете на гимназиите, след като се срещна с група зрелостници, написали му специално писмо с молба да им бъде позволено да се сбогуват с училището. На министерствата на образованието и на здравеопазването бе възложено да подготвят протокол с противоепидемични мерки, които да посочат как точно трябва да стане това. Очаква се скоро правилата да бъдат изготвени.

Авторът на въпросното писмо Симона Бонева коментира, че идеята й, подкрепена от близо 18 000 зрелостници, е била приета много съпричастно. "Безкрайно съм благодарна на премиера, че взе това решение. Това са моменти на радост, тъга, успехи, неуспехи, много ценни моменти", заяви тя.

От МОН стоят на позицията си, че най-важно в момента е да се опази живота и здравето на всички деца, родители и учители. "Обмисляме много внимателно как да направим това тържествено изпращане, което е толкова важно за учениците. Има няколко правила, които са подготвени, но все още се обсъждат. Най-важно е това събитие да е на открито, да бъде на достатъчно голямо разстояние и на обособени зони за отделните класове. Да няма физически допир между учениците и всички да бъдат с предпазни маски и ръкавици", обясни Грета Ганчева от просветното министерство, цитирана от Нова ТВ. По думите й от МОН препоръчват изпращането да се случи след провеждането на матурите. Всяко училище ще има правото да избере дали да проведе такова мероприятие, както и да състави план и правила за провеждането му.

Директорът на 18-то средно училище в София Величка Стойчева увери, че в учебното заведение вече има изготвен план как да се организира изпращането, но засега ще изчакат и мерките на МОН. По думите й е предвидено на него да присъстват само двама учители по физкултура, които да следят за организацията. Директорът и класните ръководители обаче планират да не присъстват на изпращането, а да се обърнат към учениците чрез видеообръщение.

Директорът на 119-то училище в столицата и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета коментира преди ден, че изпращането на абитуриентите поставя учителите под риск. "Тази новина е радостна, но и трудна за реализиране, защото организацията ще изисква много сериозни спазвания на мерките за безопасност, на отдалеченост един от друг и в същото време да има емоция. Именно това синхронизиране на двете ще доведе до затруднението", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

 

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Абитуриенти и служители на дискотека в Пловдив са с коронавирус

07.07.2020

1796 7
Карантина за над 100 души заради заразен абитуриент

30.06.2020

3344 1
МОН препоръча да се отложат баловете на абитуриентите

23.06.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

4097 10

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Дияна Стаматоф:

организацията ще изисква много сериозни спазвания на мерките за безопасност, на отдалеченост един от друг и в същото време да има емоция

Читавите гимназисти си правят емоцията без организация.

И така е откакто се вихри чалгатерията с баловете.

Истинските приятели от гимназията не се сбогуват никога!

PlaNed
снимка на PlaNed

Кога ще бъде поклонението на "противниците" в нозете Му?

Да не пропуснем нещо, ей!

mini96

Най-вероятно против са тия които не са се научили да броят до 12!Останалите са готови за вишу!

Васик

Това е удобен повод Бойко Борисов да разкаже някой спомен как е ходил на изпращане, после е хранил кокошките, вечерял е филия с мас.

Влез или се регистрирай за да коментираш