Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН пусна верните отговори на матурата по български

Зрелостниците "търсиха" скръбта и утехата в Дебеляновия спомен

18 Май 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Немалко зрелостници обявиха матурата за лесна

Просветното министерство публикува верните отговори от днешната първа задължителна матура по български език и литература. Те могат да се видят на следния линк: https://www.mon.bg/upload/30742/DZI_BEL_18_05_2022.pdf

"Споменът - скръб и утеха". Върху тази тема в елегията "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност, която се криеше зад изтегления рано сутринта в МОН вариант 13 от близо 6 млн. комбинации, беше есе със заглавие "Тежестта на думите", съобщиха от МОН. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до 4 страници.

46 661 ученици подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него обаче бяха допуснати 44 206 зрелостници, тъй като станалите не са завършили успешно 12 клас. Така на матурата реално се явиха 43 028 души, което е 97% от допуснатите.

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазване на всички санитарно-хигиенни препоръки на министерството на здравеопазването. Досега в министерството на образованието и науката са постъпили 7 сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. В Благоевград зрелостник е поставял знаци и написал имената си върху изпитната работа. Във Варна, Пловдив, Сандански, Пазарджик и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

 

Т.г. матурата започна в 8:30, а не в 8 ч., както бе предишни години, с цел по-спокойна организация на изпита както в учебните заведения, така и за учениците. Зрелостниците трябваше да носят със себе си служебната бележка в кое точно училище ще полагат изпит, която от т.г. може да е в електронен вариант, както и документ за самоличност.

Задължително бе да пишат с черна химикалка. "Това е важно предвид сканирането на изпитните работи. Черният химикал предполага по-голяма разделителна способност, която да гарантира четимостта на попълнения материал", обясни шефът на РУО-София Ваня Кастрева БНТ, която посъветва учениците да пропътуват предварително пътя до училището, в което са разпределени, за да няма закъснели или объркали мястото.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни т.г.

 

ОТ "ОСАННА" ДО "РАЗПНИ"

Както обикновено, коментарите за темите, по които трябваше да пишат днес зрелостниците на матурата, бяха на двата полюса. "Чудесни теми", Страхотни", "По-лесни теми едва ли е имало", написаха майки във фейсбук, определяйки темите за много благодатни за писане. "Точно снощи младежът ми рецитира това стихотворение на Дебелянов и коментира колко му харесва. Дано да се е справил!", радваше се майка. "Темата на есето е много добра!", коментира баща.

Други обаче разсъждаваха за какво ще е нужно на младежите в бъдещия им живот съчинение за Дебеляновия спомен, което според тях изисква само наизустяване. Някои съчувстваха на "горките деца" и се питаха "само скръб ли има в родната литература". Някои смятат, че "децата на тази възраст са малки, за да напишат есе", други - че темата е рискована, защото има най-различни интерпретации. "Най-малкото оценяването и сравняването при такава тема пораждат много съмнения. Да не говорим, че подобна тема изисква и време. Човек, който е начетен и има какво да каже, може с дни да пише по нея, да сменя структурата и т.н.", разсъждаваше родител. "Тук идеята е да могат да защитят мнение, теза. Важното е да отразят себе си в това, което пишат", коментира друг. "При цялото ми уважение към учителите, оценяването на есе е едно от най-"куците" неща в България", коментира трети. "Следите и ги пазите децата повече от границата", недоволстваха други.

И при учениците коментарите бяха противоположни. "Тоя Димчо като гръм от ясно небе ни дойде на всичките...", "Аз съм в шок" и други - написаха в социалните мрежи зрелостници. "Много лесна беше цялата матура, дори прекалено лесна", опонира нейн връстник. Друг зрелостник разказа, че опасенията му за много сложна матура, за каквато са го предупреждавали, не са се сбъднали. "Цяла година учители ни обясняваха как на последната част ще се паднат 2 произведения, които да сравняваме, а сега пак се падна само една творба, което ме изненада много приятно", сподели той. По думите му тазгодишният формат на матурата няма голяма разлика с миналогодишните, на които също се е пробвал - не са го затруднили нито повечето отворени въпроси, нито граматиката, която според него е била на ниво 7 клас.

 

"ОБСАДЕНИ" МАТУРИ

В София около 9200 младежи държаха изпита, който вместо с ковид мерки т.г. бе съпътстван от блокади. Протестиращите превозвачи бяха уверили просветния министър, че няма да блокират пътищата до 8:30 ч., за да могат 12-класниците да се придвижат спокойно до училищата. Същото обаче не можеше да се каже със сигурност за служителите на градския транспорт в столицата, заради чийто протест автобусите на места закъсняваха с разписанията си.

"Изпратихме писмо до кмета на София г-жа Фандъкова, тъй като за момента единствено градският транспорт в столицата дава някакви сигнали, че може и да не се съобрази с това изискване. Надявам се и те да проявят разум и всичко да е наред", заяви вчера просветния министър Николай Денков, настоявайки кметът да даде разрешение за протест чак след 8:30 ч., до когато и градският транспорт да работи нормално. Вчера обаче тя коментира, че режимът за протестите е уведомителен, а не разрешителен, т.е. не се знае дали служителите на транспорта ще съобразят началния час на стачката си със старта на матурата. Протестът им бе обявен за 8 ч., но Фандъкова припомни, че учениците трябва да са заели местата си до 8 часа, т.е. би трябвало да избегнат задръстванията.

Вчера следобед от синдиката на транспортните работници към КТ "Подкрепа" увериха, че ще направят изключение за учениците по пътя им към изпитите. "Ако има закъснял ученик в близост до тези кръстовища, ще имаме служебни коли. Ако се наложи, ще ги закараме до училищата", обеща Иван Кирилов от синдиката пред Би Ти Ви.

Зрелостници коментираха по-рано пред БНТ, че са добре подготвени за матурата, но ги е страх да не закъснеят. "Както разбрах, и градският транспорт няма да работи. Аз съм с кола, ако улиците са затворени, това ще е много голям проблем", казва Александра. "Има такава опасност, но аз си карам мотор, така че ще мина", спокоен е Александър. "Аз още не знам къде ще бъде моята матура, но ще тръгна, когато се налага, за да съм сигурен, че ще стигна навреме", заявява Мартин.

Днес след матурата анкета сред част от зрелостниците показа, че въпреки протестите в столицата младежите не са имали проблем с придвижването до учебното заведение. "Трафик нямаше никакъв, мен ме докараха, стигнал съм за 10 минути без никакви проблеми", коментира ученик пред БНР. "Излязохме по-раничко, предвидихме си повече време, за да стигнем дотук понеже живеем в другия край на София. Нямахме проблеми с трафика. Като цяло нямаше много движение", заяви друг.

Би Ти Ви пък направиха експеримент - за колко време ще стигне до училище зрелостника 12-класника Антон. Оказа се, че пътят до там е отнел 20 минути и ученикът е бил на място малко преди 8 ч.

 

ОТ ЦЕНТЪРА ДО ГАРА ИСКЪР

Родители се оплакаха пред "Сега", че синът им е разпределен от центъра на столицата, където е училището му - Търговско-банковата гимназия, чак в Гара Искър. Друг негов съученик пък трябваше да държи матурата в "Люлин", трети - в "Сухата река". "Кому е нужно това разкарване, нали вече навсякъде има камери срещу преписване", ядосват се те, изчислявайки, че трябва да станат минимум в 6 ч., за да стигнат до 7:30 в училището, като не е сигурно дали и това време ще е достатъчно на фона на задаващите се протести. "В малките населени места, където има само едно училище, учениците остават да държат матурата на същото място. Защо не бъде така навсякъде? Така се получава неравнопоставеност с останалите", коментираха още засегнати. 

 

ПРОЩЪПАЛНИК

За първи път на матурата по български език тази година младежите имаха 1/3 по-малко произведения и избираха между две различни теми в зависимост от това дали пишат есе, или интерпретативно съчинение. Въпросите с избираем отговор бяха само 22, с осем по-малко от м.г. с цел да не може само с налучкване на отговорите на тези въпроси да се изкара тройка. Ново т.г. е и по-високата летва - изпитите ще се смятат за издържани при минимум 30 т., които носят оценка "среден 3". Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

За първи път тази година втората задължителна матура, която е на 20 май, няма да е по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас. Така, за първи път т.г. ще има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство - разбира се, при условие, че те са изучавани като профилиращи.

При изпитите по желание пък, които могат да са до два на брой, учениците могат да избират между български език и литература, чужд език, включително японски, китайски, корейски и т.н., математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика и философия. Именно заради 3 пъти по-големия брой на изпитите т.г. и организацията на матурите ще е по-сложна - ще се наложи да има изпити и сутрин, и следобед.

 

Повече за тазгодишните матури може да видите тук:

по-малко са произведенията, включени в матурата по български език и литература т. г. За разлика от предишни години, когато те са били 97, тази година те са 27 на брой, всички от които са изучавани.
За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят по желание на допълнителна трета матура по рядък език, ако са го изучавали като профилиращ предмет в училище.
Промени в задължителния държавен-зрелостен изпит по български език и литература обяви днес министерството на образованието.  На матурата, която т. г. е на 18 май, ще има по-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор.

 

Ключови думи:

матури 2022, зрелостници, МОН

Още по темата