Медия без
политическа реклама

Земеделският министър: Популизъм е държавата да се меси в цените

Трябва да се провери защо едни и същи продукти в България са по-скъпи от други европейски страни, смята той

12 Юли 2023
BGNES/EPA
Кирил Вътев съобщи, че най-големият арендатор в света е в България, но това се дължало на стечение на обстоятелствата.

Популистко звучи да се управляват цените на храните от държавата. Те се управляват от конкуренцията, търсенето, предлагането - пазарът, коментира пред БНТ министърът на земеделието Кирил Вътев редицата инициативи на служебното правителство, които имаха за цел да свалят цените. И в крайна сметка доколкото статистиката отчита спад в цените, той се дължи на пазара и намаляването на инфлацията. Служебното правителство и лидерката на БСП Корнелия Нинова положиха много усилия да внушат на обществото, че могат да контролират цените.

"Задачата на държавата е да създаде по-добра бизнес среда, което ще намали себестойността на продукцията. Единственото притеснително, което трябва да се провери, е защо едни и същи продукти в България са по-скъпи от други европейски страни", обясни Вътев.

Той подчерта, че в България няма земеделски производители феодали. "Има хора, които поради стихийното развитие на сектора са натрупали по-големи площи. Най-големият арендатор в света е в България", каза Вътев по повод твърденията, че има много заможни земеделци. 

Според него фактът е, че земеделските производители трудно излизат на печалба, като България е сред последните страни в ЕС по обем на земеделската продукция. "Не е нормално България, която има потенциал да храни 30 млн. души, да внася домати, краставици и плодове. Трябва да сме нетен износител на земеделска продукция, каквито сме били до преди 35 години", е мнението на Вътев.

По повод вълненията на зърнопроизводителите той заяви, че пазарът ще намести цените на зърното, като подробно обясни предисторията на проблема, свързан с войната в Украйна. По думите му, в момента са засегнати най-много млекопроизводителите от ниските цени на внос на сухо мляко от Украйна. Вътев отрече, че то е вредно, просто не отговаря напълно на европейските стандарти за производство. "Как ще е вредно, като се дава на кърмачета?!", каза Вътев. Той обясни, че държавата не може да се намеси в цените на зърното, защото е борсова стока. Единственото, което прави, е да събира информация от търговските ни аташета в чужбина за движението на цените на зърното в съответните страни и да я предоставя на производителите. 

Министърът подчерта, че се очаква добра зърнена реколта. Той оптимистично заяви, че зърното няма да остане по складовете. "Около 30% е остатъкът от миналогодишната реколта повече, в сравнение с предходни години. За съжаление тази година зърнопроизводителите няма да са на печалба", коментира земеделският министър.

Ключови думи:

Кирил Вътев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?