Quantcast
Зелен успех: Спасиха плажовете Кара дере и Корал от застрояване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Зелен успех: Спасиха плажовете Кара дере и Корал от застрояване

Защитените зони "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо", които са част от европейската мрежа "Натура 2000", ще бъдат разширени
2 521

 

 Националният съвет по биоразнообразие към екоминистерството одобри разширяването на три зони от българското Черноморие, които са част от европейската мрежа "Натура 2000". Зоните са "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо, а решението предвижда в тях да бъдат включени и плажовете "Паша дере", "Кара дере" и "Корал". Така ще бъдат защитени от човешки посегателства  населяващите ги ценни растителни и животински видове, които са част от европейското природно богатство. 
Разширяването на трите зони има опозиция  - срещу него възразяват общини и местни хора, които смятат, че мерките за опазването на природата ще застрашат бизнеса и препитанието им.  Има и инвеститори с планове за застрояване на последните диви плажове в България. Жители на Бяла дори организираха протести преди дни срещу разширяването на зона "Плаж Шкорпиловци, като затвориха за кратко пътя Варна - Бургас. Всъщност занапред всеки ще може да ползва горските и земеделски си имоти както и досега, но не бива да ги застроява с хотели, вили, заведения и т.н. 

"Корал, Карадере и Пашадере вече са изцяло в НАТУРА 2000, след като Националния съвет по биологично разнообразие единодушно гласува за разширение на зоните в тези райони. Сега тези места ще бъдат по-защитени от набезите на бетона и комерсиализацията", коментира във фейсбук известният природозащитник Борислав Сандов.

Пробивът стана възможен, след като служебният министър на околната среда Асен Личев заяви, че няма да допусне застрояване на последните диви плажове.


Разширението на защитената европейска зона "Галата" цели да осигури защита на плажове и дерета, които са дом на сухоземни костенурки, прилепи и специфични за дъбовите гори безгръбначни.

Разширението на зона "Плаж Шкорпиловци" към "Карадере" ще включи в европейската защита мозайка от гори и земеделски земи, които са ключово местообитание на редки видове като пъстър пор и костенурки и са важен биокоридор.С присъединяването на плажа Корал към зона "Ропотамо" ще бъдат защитени бели дюни и съседната гора.

 

 

Решението на Националния съвет по биоразнообразие към Министерството на околната среда и водите да присъедини изцяло плажовете Корал, Карадере и Пашадере към мрежата Натура 2000 е и историческо, ккоментиира пред БНР Мария Лалева от гражданската инициатива „Да спасим Карадере“. Според екоактивистката това е стъпка към преодоляването „на всички набези, които предстоят“, защото към тези територии има апетити за застрояване.

Решението на Националния съвет по биоразнообразие следва да бъде потвърдено от Министерския съвет, след което ще бъдат разписани правилата, по които може да се случва всичко в тези зони, затова природозащитниците апелират служебното правителство да действа бързо.

 

Още

КС: Заповедите за "Натура" не могат да се обжалват

13.10.2021

3655
Служебният кабинет включи в "Натура" три диви плажа

28.07.2021

12080
Лъжите на ГЕРБ вдъхновиха втори национален протест за природата

07.07.2020

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

15556