Quantcast
Унгария забранява "бензиновия туризъм" от петък | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Унгария забранява "бензиновия туризъм" от петък

Чужденците ще зареждат с 40% по-скъпо гориво, тъй като цените за местните са регулирани
15 795

В Унгария от утре - петък, евтин бензин ще могат да зареждат само коли с унгарски номера. Това нарушава забраната за дискриминация в ЕС, съобщи АРА.

За да могат чуждите МПС все пак да се снабдяват с гориво, на бензиностанциите ще има две цени - за местни и за чужденци. Решението на унгарското правителство бе публикувано късно снощи в техния "Държавен вестник". В момента цената на бензин А-95 в Унгария е 480 форинта (1.23 евро). За чужденци цената ще е с 40 процента по-висока. От миналия ноември цените на горивата там са регулирани. Това ще важи до 1 юли. 

Изненадващото решение на правителството да забрани на чужденци да зареждат евтино, доведе снощи до дълги опашки пред бензиностанциите в граничните райони с Австрия и Словакия. 

Въвеждането на различен търговски режим за чужденци и унгарци поставя въпроса доколко това противоречи на европейската забрана за дискриминация. Шефът на кабинета на Орбан - Антал Роган, коментира пред местна тв, че сигурно ще се стигне до дискусия с Брюксел по въпроса. 

 

Ключови думи:

Унгария, бензин, цени

Още

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка

02.07.2022

МИЛА КИСЬОВА

7661
Най-евтин е бензинът в Пловдив

26.06.2022

2803
Над €8,44 млрд. енергийни компенсации отпуснали в Гърция

24.06.2022

453