Медия без
политическа реклама

Унгария настоява Брюксел да накаже България за новата такса върху газа

Според Будапеща добавената транзитна такса застрашава енергийната сигурност в Централна Европа

10 Ноем. 2023
Новата такса на България по газопровода за Сърбия и Унгария предизвика ропот в двете държави
ТАСС
Новата такса на България по газопровода за Сърбия и Унгария предизвика ропот в двете държави

Унгария е поискала от Европейската комисия да отвори наказателна процедура срещу България заради обявената неотдавна нова такса върху транзита на руски газ през страната, предадоха Асошиейтед прес и БТА, като се позоваха на изявление на унгарския министър за Европа Янош Бока.

Във видео във "Фейсбук" Бока обяви, че е изпратил писмо до Еврокомисията с искане да бъде отворена срещу България наказателна процедура, което е първата стъпка при налагане на спазването на правилата от страните членки. Бока се оплаква, че България е наложила новата такса, без да се консултира с Унгария, и твърди, че тя е в нарушение на европейските митнически и търговски правила.

"Българската такса сериозно застрашава енергийната сигурност на Унгария и на целия регион", казва Бока и допълва, че Будапеща е готова да отнесе казуса да най-високия европейския съд до края на годината, ако Еврокомисията не реагира и не открие наказателна процедура.

България твърди, че новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на "Газпром" на газовия пазар в Югоизточна Европа и да намали руското влияние в региона.

Таксата обаче сериозно разгневи Унгария и Сърбия, които се снабдяват с газ основно от Русия по газопровода "Турски поток" през България.

Таксата в размер от 20 лева (10 евро) за мегаватчас бе обсъдена в Брюксел през октомври, но не се стигна до решение дали тя е опрадвана и законосъобразна. Българското правителство твърди, че таксата няма да повиши цените на газа за Сърбия и Унгария, а само ще намали печалбите на "Газпром". 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, България, такса

Още по темата