Медия без
политическа реклама

Турция и Гърция вдигнаха магистралните такси

Промените в тарифите дойдоха с новата година

02 Яну. 2024
Част от мостовете в Турция се стопанисват от частни компании.

Пътуването по магистрали и мостове в Турция поскъпва.  От днес, 2 януари, влиза в сила увеличение на тол таксите. Това е поредна лоша новина за шофьорите, след като още в началото на декември стана ясно, че и Гърция ще вдигне тарифата за автомагистралите си:   

Скачат цените на магистралните такси в Гърция от началото на следващата година, съобщиха от Министерството на транспорта в Атина, цитирани от БНР.

Ето какво съобщават сега турските медии, цитирани от БТА. 

Таксите за магистралите и мостовете над Босфора, управлявани от Главна дирекция "Автомагистрали", са увеличени средно със 76%, а пътните такси за магистралите и мостовете, управлявани от частни компании, са увеличени средно с 50 процента, посочва бизнес изданието "Дюня".

Преминаването през мостовете "Мъчениците на 15 юли" и "Фатих Султан Мехмет" над Босфора в Истанбул вече струва между 15 и 110 турски лири в зависимост от категорията на автомобила (за мотоциклети е 6 лири). Таксите за моста "Явуз Султан Селим" (т.нар. Трети мост над Босфора) са в диапазона 25 - 275 лири.

За преминаване по моста "Османгази" над Измитския залив ще се плащат между 205 и 920 турски лири, а за моста "Чанаккале 1915", свързващ европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира между 75 и 1400 лири.

Според актуалния валутен курс 10 турски лири се равняват на около 0,30 евро. 

 

Още по темата