Quantcast

Медия без
политическа реклама

Транспортният министър: Ще има масови фалити в бранша

От началото на кризата самолетните полети са намалели със 70-75%

06 Апр. 2020
Илияна Кирилова

Има затруднение при обслужване на кредити и към доставчици на горива от страна на пътническия сузохеземен транспорт, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков.

"От град до град пътуват автобуси, но няма пътници. Международните курсове са тотално спрени. Мярката 60 към 40 ще бъде адаптирана и към транспорта. Масови фалити ще има, ако не бъдат взети мерки. Превозвачи отпреди епидемията, явно ще имат проблеми. Останалите ще имат адекватен начин на подпомагане", посочи Желязков пред Би Ти Ви.

Според него няма струпване на пътници в градските автобуси. "Физическата дистанция в автобусите е видима. Местната власт трябва да контролира това", допълни той.

Движението на влаковете засега остава същото. "Железниците са основния начин на придвижване. Продажбата на билети в БДЖ е спаднала 4 пъти, има много празни вагони. При пътуване по Великден ще се спазва физическа дистанция във влаковете. В момента на няколко купета има един пътник", каза Желязков.

Полетите от и за България са намалели със 70-75 процента по време на пандемията, съобщи още той. По думите му служителите на летищата също са от хората, които са на първа линия в борбата със заразата, като намекна, че и те трябва да получат допълнително възнаграждение от 1000 лева към заплатите си, както медицинските специалисти.

Още по темата