Медия без
политическа реклама

Тотализаторът: Не можем да имаме пунктове колкото Национална лотария

20 Февр. 2020
БНТ

Българският спортен тотализатор (БСТ) няма капацитет да запълни нишата на "Национална лотария", защото няма как да има толкова много пунктове. това обяви пред БНТ изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов, бивш старши треньор на националните отбори по кану-каяк.

"Тотализаторът е на пазара от 63 години, а фирмите на Васил Божков - от 2014-а. Това бяха едни много трудни 5 години за нас", каза Дамянов по повод променения Закона за хазарта, според който лотарийни билети занапред ще се продават само в пунктове на БСТ.

"С навлизането си на пазара "Национална лотария" започна да работи в над 14 000 обекта. Това взе около 30% от участниците в БСТ. В първите две години след навлизането на лотарията бяхме на прага на катастрофа. Тези невероятни реклами, излъчвани всеки ден, взеха хората от нас. Според рекламите всички станаха милионери. Това не е реално - заяви Дамянов. - Завършваме 2019 г. с най-добрия резултат откакто през 2014-а започна лотарията. В края на 2019-а сме превели на Министерството на спорта 30 млн.лв. и 5 млн. лв. като такси. Убеден съм, че парите ще се увеличат, но това е един процес, който става постепенно. Новият закон има своята регулация – не е такъв, какъвто беше, когато беше "Национална лотария".

Дамянов подчерта, че тотализаторът има 550 свои пункта и 270, които е отдал като франчайз. Служителите пък са 1000, от които 870 работят в пунктовете.

"Законът ни дава 6 месеца да можем да приведем всичко в изправност. Това са новите предизвикателства пред нас. До 6 месеца хората могат да пускат своите фишове, а след 6 месеца външните фирми (които желяат да провеждат лотарийни игри) трябва да бъдат приведени спрямо закона. Те могат да останат на пазара, но трябва да да станат наши служители. Трябва да бъде и обозначено, че на това място се продават лотарийни билети", поясни Дамянов.

Бившият треньор на кануисти и каякари заяви, че няма как тотализаторът да работи с размаха, с който работеше "Национална лотария" на Васил Божков.

"Всичко това сега е ново за нас. Ние ще го продължим, ще го усъвършенстваме и ще направим така, че то да бъде по-атрактивно и по-добро. Няма да допуснем частният оператор да бъде по-добър от нас. Но няма да имаме тези 14 000 точки, в които я имаше "Национална лотария". Всичко в една държавна фирма минава през правила, ред, дисциплина и обществени поръчки. При нас няма нито една позиция, която е направена и да не е минала през закона за обществени поръчки. Докато при частника това нещо го няма – той решава много бързо какво ще прави и го пуска на пазара. И ние сме имали такива случаи, при които произвеждаме една игра и тя минава през Комисията по хазарта и докато тя влезе и отиде на пазара, конкуренцията вече е започнала да продава подобна игра", аргументира се Дамянов.

Шефът на тотализатора подчерта, че все още няма изчистена стратегия, защото законът за хазарта е "само на два дни". "Все още експерти работят върху проекти, които ние ще ги представим на нашия принципал (б.р. - спортното министерство) и ще вземем заедно решение как и по какъв начин да отидем напред. Но това, което мога да уверя, е, че парите за спорт ще бъдат повече. И с всеки изминат месец ще се увеличават. Спортът го заслужава това нещо. Промяната е за добро".

Дамянов добави, че за тази година за лотарийни игри тотализаторът има предвидени 7 нови игри, "без да сме знаели, че това ще се случи в момента". Други 9 игри били предвидени за 2021 г. и те ще бъдат изтеглени за пускане на пазара още за втората част на 2020 г., "защото вече пазарът е много по-различен, търсенето е по-голямо и разнообразието ще бъде много по-добро".

"Поемам ангажимента, че няма да бъдем по-слаби - нито в дизайн, нито като класика на игрите", завърши Дамянов.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата