Медия без
политическа реклама

Тихомълком назначиха шефовете на Държавната петролна компания

15 Март 2021
Паун Илчев
Паун Илчев

Досегашният шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев ще е изпълнителен директор на създадената преди година Държавна петролна компания. В Управителния съвет влизат още Ралица Георгиева, която ще е заместник на Илчев, и Радостина Белчева, която става председател на борда на директорите. Мандатът на тримата е петгодишен.

Новината не дойде от Министерски съвет, нито от Министерството на икономиката, което е принципал на новото държавно дружество. За новоназначеното ръководство става ясно от Търговския регистър. 

Създаването на Държавна петролна компания бе изненадващо оповестено от правителството през май 2020 г., докато все още бе в сила извънредното положение, наложено заради първата COVID-вълна на пандемията. Няколко месеца по-късно Народното събрание гласува и нужните законови промени. Компанията ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Освен това намеренията на управляващите са тя да създаде верига от държавни бензиностанции, с което да "подобри конкуренцията на пазара на горива и да осигури максимално ниски цени за гражданите и бизнеса".

Държавната петролна компания трябваше да заработи през декември 2020 г. и дори за този месец бяха отпуснати 365 хил. лв. за дейността, от които над 87 хил. лв. за персонал. През декември обаче се появи единствено правилникът за структурата и дейността на държавното предприятие. Според него тричленното ръководството се назначава от министъра на икономиката след провеждането на конкурс. Министър Лъчезар Борисов така и не оповести резултатите от конкурса, за тях разбираме от Търговския регистър. 

Не е ясно кога ДПК ще започне реално да работи, нито кога ще започне изграждането на верига държавни бензиностанции. От правилника за дейността на компанията става ясно, че се предвижда да има няколко териториални звена - петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти, но не и бензиностанции. 

Според Търговския регистър предмета на дейност на компанията е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти. Друга нейна задача е управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.

За 2021 г. правителството гласува за новото държавно дружество 50 млн. лв. бюджет, а в следващите две години – по 30 млн. лв. Парите са основно за поддръжка и ремонт на държавните петролни бази, за плащане на частни фирми за съхранение на запасите, за застраховките на нефта и за заплати на държавното предприятие. Все още не е съобщено колко души ще работят в ДПК.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата