Медия без
политическа реклама

Тежка техника нагази и Централния Балкан

"Бетономорие" алармира за багери и строеж на път в местността Беклемето

21 Юли 2020Обновена
Krum Asparuhov
 

Тежка строителна техника нагази и Стара планина. За това алармира фейсбук групата "Бетономорие", създадена заради множащите се случаи на съсипване на природата. Също като в скандала с трупането на чакъл край Рилските езера и тук се прокарва път - със средства от ЕС.

Публикуваната от  Krum Asparuhov снимка е от Централния Балкан и показва как се изпълнява "Опазване на безлесни природни местообитания чрез ремонт и възстановяване на път Беклемето“ - хижа „Дерменка“ - дейност по проект BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк, финансиран от европрограмата "Околна среда". Беклемето е живописна седловина - най-високата точка на старопланинския проход Троян-Кърнаре (1590 м).

Снимката е е придружена със следния коментар:

"Централен Балкан сега! Дано това не е поредната гигантска и непоправима поразия в нашите планини, която ще обрече на бавна и сигурна смърт част от прекрасната природа на Стара планина между Беклемето и х. Дерменка",

Ако все още някой смята, че европарите, в съчетание с корупцията, са вредни, да знае, че греши. Не са вредни - пагубни са! И за хората и за природата!

Ако още някой смята, че посланията на политиците, че ще осигурят повече пари от Европа, се отнасят за нас - да знае че греши. Отнасят се за онези с багерите и безбройните хотели по морета и планини, които през живота си нищо не са произвели, освен фекалии. Те това правят и с европейските пари - видимо е вече и от космоса.

 

Авторът на поста посочва, че няма илюзии, че прокуратурата ще издири виновните и ще ги обвини в екологични престъления.  И с горчива ирония коментира: "Лесно мога да позная какво ще направи "безпристрастната, независима и смела" българска прокуратура, в случай че обикновените граждани (разбирай простите, по техните стандарти) се размърморят. Динамично време е все пак, и няма как - ще трябва да се реагира...Прокуратурата го направи вече след гражданското възмущение за багерите на Рилските езера. Констатира, че не може да открие коя е фирмата, която притежава багера.

Евентуално и тук ще стане така. Евентуално ще възложи проверка, която след 3 години ще приключи с констатция, че няма достатъчно данни за извършено престъпление. Ако все пак - о, чудо - се окаже, че има такива - то ще са срещу неизвестен извършител. И така, докато изтече давностния срок. Играно е вече безброй пъти. Работи перфектно. И по морето, и на Банско, и на Езерата, а сега вече и на Балкана.

Друг въпрос е, че точно между Дерменка и Беклемето има огромна нужда от "опазване на безлесни природни местообитания", но не чрез нов път, дами и господа директори, рейнджъри и такива на хранилка в и покрай парковата дирекция,  а чрез контрол! За мотористи, АТВ-исти, джип-аристи и бракониери на отчет, устройствените правила на парка не важат от години. Всъщност никога не са важали!", с горчивина заключава природозащитникът.

 

Причината за струпания чакъл в планината е благовидна. На мястото и сега има черен път от категория "пътища със свободен достъп", т.е. разрешени за МПС без да е необходимо да се взема разрешение от парковата дирекция. "Поради сериозното натоварване на пътя, се наблюдава изравяне на трасето му. За да преодолеят разрушените участъци, част от посетителите излизат извън него и използват алтернативни, нерегламентирани трасета. Това води до увеличаване на ерозиралите терени, в съседство с пътя и невъзможност за естественото им възстановяване", обясниха от парковата управа през пролетта, когато започна подготовка за строителни дейности.

Предвидените по изпълнението на сключения договор мерки целят рехабилитация на посочения път и изпълнение на противоерозионни мерки в съседните участъци, с цел възстановяване на природни местообитания граничещи с пътя, обясняват от дирекцията.

Последвайте ни и в google news бутон