Quantcast
Багер разруши къща на писателя Димитър Димов | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Багер разруши къща на писателя Димитър Димов

На улицата с неговото име в София ще се издигнат поредните два блока
Обновена
10 018
 Снимка: Спаси София
Къщата на ул. "Димитър Димов" №6 вече не съществува.

Багер събори къщата, в която е живял авторът на "Тютюн", "Осъдени души" и "Поручик Бенц" Димитър Димов, показва видео, публикувано в социалните мрежи от "Спаси София". Улицата, на която се намираше тя, носи името на писателя. На мястото на красивата и емблематична сграда в столичния квартал "Лозенец" ще се издигне не един, а цели два нови блока. 

"Безмилостно срутена от багерите, които заради алчни интереси, некомпетентна Община и колективното ни бездействие спрямо миналото ни, вече прегазиха и унищожиха половин София", негодува във видеото Борис Бонев. "И тъй като къщата на човека, в чиято чест бе именувана ул. "Димитър Димов" вече я няма, предлагаме ново подходящо име за нея - ул. "Още два пететажни блока". Точно толкова банални, нехармонични и натоварващи градската среда, както и останалите хиляди преди тях".

Съседи на съборената сграда са водили съдебна битка за оспорване на разрешенията за строеж, визата и подробния устройствен план, на и трите обжалвания са паднали в съда, казва кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. Според Министерството на културата сградата не е имала статут на недвижима културна ценност. В някои медии се съобщава, че последните години имотът е бил занемарен и оставен без грижа, но хора от квартала уточняват, че това не отговаря на истината. 

Недоволството срещу разрушаването на красивата сграда избухна в социалните мрежи: "Страхотна събота за размисъл и по случай 142 години от обявяването на София за столица на България! Честит празник!", "Престъплението на днешната власт, която не събаря само тухли и греди, а разбива човешки истории, памет и духовни координати". Цитира се и фраза на самия Димитър Димов от романа "Тютюн": “И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си.” 

"Къщата на Димитър Димов, намираща се на едноименната улица, вече не съществува. Замина си под ударите на багера. Въпреки че писателят е имал още един дом, който е превърнат в музей и всеки може да го види, все пак не дава усещането за успокоение. Но истината е, че тук дори не става дума за паметта на автора, а за облика на Лозенец.... ПУП-ове са нужни, а не празни думи!", пишат от страницата за градска фотография "Етюд-и-те на София". 

Писателката Теодора Димова, дъщеря на автора на "Тютюн", счете за нужно да поясни новината в своя Фейсбук профил, припомняйки, че разрушената сграда не принадлежи на семейството. "Къщата е частна собственост на първата съпруга на Димитър Димов - уважаваната и талантлива преводачка Нели Доспевска. Димитър Димов е живял там от късната зима на 44-та до ранната пролет на 45-та. След това е наел квартира на ул. "Сан Стефано". Музеят му се намира на ул. "Кръстьо Сарафов" (там е живял през последните 12 години от живота си) и в последните години привлича много хора, особено млади."

Дъщерата на Павел Вежинов - Павлина Делчева-Вежинова, също защити разрушаването на къщата, наричайки публикациите по темата "намеса на името на Димитър Димов в една борба за известност и в чисто съседските настроения". Ето и част от неин коментар във Фейсбук: "Това е дом на сем. Доспевски, не по-малко уважавано, където на втория етаж е живяла Нели Доспевска, а първият предполагам, че е бил на брат й близнак Димитър - чудесен лекар-педиатър. Нели Доспевска е била женена за Димитър Димов, но той е живял в къщата й много кратко. По какви причини, нямам никаква представа. Може да му е било шумно и да е искал място да твори. Между другото и той, като много други писатели, често е сменял квартира след квартира. Тази къща винаги е пренадлежала на сем. Доспевски. Сред нейните наследници са първата дъщеря на Димитър Димов - Сибила и нейните деца...

А ако решите да прочетете някои от воплите за къщаТА, особено от политически лица, търсещи известност, не четете коментарите под тях - ще се погнусите."

Още

Близък на Брендо отърва глобата за мнима къща за гости

24.05.2021

4282
Софиянци могат да кажат искат ли метро до ИКЕА

21.04.2021

4830
Столична община дава заеми на скандални свои фирми

20.04.2021

2601