Quantcast

Медия без
политическа реклама

Който не ходи по новите пътеки в Рила - глоба, предложи Ревизоро

Сакскобургготски за багера край Рилските езера: Кощунство и некомпетентно поведение !

03 Юли 2020
Фейсбук

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро счита, че пътеките, които се правят в Национален парк "Рила" са необходими. "Самият факт дали да има алеи – в цял свят има алеи, вместо да има 100 пътеки и всеки да си ходи, където иска и ти да се чудиш как да го вкараш в една, правиш една основна пътека, слагаш табели и всеки, който наруши, плаща глоба“, заяви министър Димитров пред журналисти в Народното събрание, цитиран от БНР.

Той увери още, че фирмата, която е допуснала строителна техника край Рилските езера, ще понесе максимална санкция. По негови думи самият факт, че е качен булдозер в Национален парк "Рила" е сериозно нарушение. Димитров даде да се разбере, че има дилема дали проектът за изграждане на пътеки да бъде тотално спрян или да бъде довършен, за да не бъдат загубени предвидените европейски средства. От ОВОС няма нужда, тъй като там строителство няма, смята екоминистърът. 

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски също коментира казуса с  Националния парк. "През изминалия уикенд Царицата и аз се разходихме в Рила. Търсехме почивка сред хубавата ни природа. Боровец – един световен планински курорт. Горските пътеки. Но вместо да се насладим на спокоен следобед, изтърпяхме същински ужас! И то не къде да е, а точно над самия курорт – пътя от Боровец в посока хижите „Марица“ и „Заврачица“! И думата „път” е силно казано. Това се казва в позиция на бившия премиер на България Симеон Сакскобургготски, предаде БГНЕС.

„Този друм там мога да сравня само със следвоенна територия, подложена на бомбардировка. Път просто няма! Има ями, езера, скали, кал. Достъпен е, и то трудно, единствено с високопроходим автомобил! На никакво разстояние от престижен курорт, който трябва да обслужва и хижи и да бъде достъпен за туристи и планинари. Не мога да си обясня как е възможно подобно безхаберие или мързел от страна на хората, които са отговорни за поддръжката на пътищата и пътеките в Рила. А същевременно ставаме свидетели на какво? Много средства се дават за изравяне и насипване с чакъл на пътеки във високата част на планината! Кощунство и некомпетентно поведение. Дано да не се превърне в нова „подпорна стена” или асфалтов път. Обиколил съм доста планини в Европа и такова чудо не бях видял“, казва още Симеон Сакскобургготски.

Според него, ако за видените наскоро багери в Рила е необходимо да се намери работа – да ги пратят да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата.

В същото време Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите да извърши незабавна проверка - каква е причината в Национален парк "Рила" да е имало тежка строителна техника.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” II-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му, съобщиха от МОСВ.

 

Още по темата