Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет предлага ниска и висока тарифа на тока за бита

Компенсациите за бизнеса ще продължат и догодина, а отчисления от свръхпечалбите ще се събират и от частните ВЕИ и ТЕЦ

14 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Две цени за тока, който ползват домакинствата, и продължаване на компенсациите за небитовите потребители до средата на 2023 г. предвиждат законовите промени изготвени от служебния кабинет, които ще бъдат внесени в новото Народно събрание.

Механизмът за енергийни компенсации и за тяхното финансиране е разработен в закон за прилагане на европейския регламент за справяне с високите цени на енергията, който е готов и ще бъде публикуван за обществено обсъждане, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, след заседанието на Кризисния щаб по енергетика в четвъртък.

Той не посочи какви са двете цени на тока за домакинствата, записани в този механизъм, но преди няколко дни в телевизионно интервю посочи, че се обмисля ниската тарифа да е за потребление до 250-300 киловатчаса, а над тази консумация да се начислява по-висока цена. 

Вицепремиерът Алексиев подчерта, че се запазва действието на регулирания пазар на електроенергия за битовите потребители. "Домакинствата ще имат спокойствието, че ще могат да си позволят осветление и отопление и няма да им се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон", посочи вицепремиерът. В същото време хората с по-ниски доходи, по-уязвимите, ще бъдат защитени чрез по-ниската цена на тока, а тези, които потребяват по-големи количества електроенергия, например топлят басейни или копаят биткоини, ще плащат по-скъп ток", уточни министърът.

Все още не е ясно от Нова година в каква степен ще бъдат компенсирани фирмите и другите небитови потребители на ток и парно като училища, детски градини и ясли, болници, социални домове и др. Вицепремиерът обаче подчерта, че предлаганият със законопроекта нов механизъм за компенсации на небитовите потребители на ток ще е по-справедлив от сега действащия до края на 2022 г., според който държавата покрива изцяло цената на тока над 250 лв./МВтч.

Икономисти многократно критикуваха раздаването на помощи на калпак, тъй като в момента дори фирми, които реализират огромни печалби заради инфлацията, са подпомагани от държавата в разходите им за електроенергия.

Служебнията кабинет предлага също така от Нова година отчисления от свръхпечалбите си да правят не само държавните енергийни дружества, но и частните производители на ток - основно от ВЕИ и няколко частни ТЕЦ-а.

Ако депутатите одобрят законовите поправки, КЕВР ще трябва да промени наредбите си за ценообразуване и да одобри нови цени на електроенергията в условията на две тарифи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ток, компенсации

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?