Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на "Уолтопия" се опасява от връщане към соца

Не съм съгласен държавата да насилва работливите да помагат на неработливите, коментира Ивайло Пенчев

02 Дек. 2021
БГНЕС

"Имам леко притеснение да не направим рязък скок към социализма, защото виждам как социални и социалистически тези стават мейнстрийм", коментира пред БНР Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия",  по повод на водените преговори за коалиционно управление.

Според него ентусиазмът на младите партии е нещо хубаво, но "колко от обещаните неща наистина ще се случат, зависи от способността на тези политици да сбъдват мечти", а е притеснително, че зад очертаващата се коалиция няма ясна идеология. "Обещанията за нулева корупция е нещо, което ме спечели да гласувам за тези хора, но трябва и план как да се пребори корупцията", посочи Пенчев. Той смята, че новото управление няма да е много стабилно, "но все пак е оптимист: "Надеждата ми е, че ще стане по-добре, защото предната власт в духовен план ни беше вкарала във феодализма". 

Предприемачът подчерта, че вярва в солидарността, но е против натрапената солидарност:  "Държавата е източник на насилствена солидарност. Никога в историята държавата не е помогнала на никого. Тя само казва на едни хора, които работят повече и по-ефективно, да помагат на други, които работят по-малко и по-неефективно. Държавата насилва работливите да помагат на неработливите. С това не съм съгласен".

Пенчев посочи още, че минимална работна заплата не трябва да има, защото не е работа на администрацията да определя възнаграждения. 

 

Ключови думи:

Уолтопия, Ивайло Пенчев