Медия без
политическа реклама

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" уволнил проф. Касчиев заради интервюта

Бившият депутат от ГЕРБ обяви, че известният ядрен експерт вече бил излишен

06 Март 2024
Проф. Касчиев и директорът на АЕЦ "Козлодуй" кръстосаха шпаги в предаването "Тази сутрин" на бТВ.
стоп кадър бТВ
Проф. Касчиев и директорът на АЕЦ "Козлодуй" кръстосаха шпаги в предаването "Тази сутрин" на бТВ.

Уважаваният експерт по ядрена енергетика Георги Касчиев е загубил работата си в АЕЦ "Козлодуй" след серия телевизионни участия. Това съобщи самият той пред бТВ. Именно след тв интервю директорът на ядрената централа Валентин Николов е прекратил трудовия договор на проф. Касчиев.

Николов, който по образование е машинен инженер, направи устремна кариера като депутат от ГЕРБ, за кратко бе зам.-министър на енергетиката и после изненадващо стана шеф на единствената българска АЕЦ. Директорът на "Козлодуй" тази сутрин обясни, че е освободил именития експерт заради нарушения на етичния кодекс на централата, а и защото вече не бил нужен.

Проф. Касчиев, който цял живот се занимава с ядрена енергетика, напоследък отправи упреци към политиците, че взимат прибързани и необосновани решения за енергийното бъдеще на България. "Не съм нарушавал етиката, не съм говорил срещу АЕЦ „Козлодуй“, а изразих мнение по процедурата за изграждане на новите реактори. „Многократно съм критикувал решението на правителството, взето миналия октомври, да започне изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ. Критиката ми се базира на това, че не е спазена процедурата, която се изисква от закона - ресорният министър първо трябва да предостави редица оценки, включително за ядрената безопасност и управлението на отработеното гориво, трябва да се проведе и обществено обсъждане", поясни уволненият професор.  

Проф. Касчиев е в дълъг отпуск по болест, тъй като лекува травма, след като кола го ударила на пешеходна пътека. Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обясни пред бТВ, че се е изненадал, като разбрал, че докато се възстановява, служителят ходел по тв студиа да дава интервюта. Възложил проверка и установил, че професорът всъщност е "излишен" - при предно правителство го назначили в атомната централа, за да участва в работна група за актуализация на стратегията за отработилото гориво, но задачата вече била изпълнена. 

„След преразглеждане на неговата длъжностна характеристика стигнахме до заключението, че на този етап нямаме нужда от него. Ако се появи такава нужда, той ще бъде назначен на граждански договор", обяви директорът на АЕЦ "Козлодуй". 

И друг известен експерт на държавна заплата - проф. Иван Хиновски, давал интервюта и правел забележки, но неговият договор не е прекратен, посочи още Валентин Николов, за да "докаже", че отстраняването на Касчиев не е разправа с критик.  

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата