Медия без
политическа реклама

Ресторантьорите не харесаха дистанцията от 2.5 м между масите

Собственици на заведения настояват да няма разреждане на посетителите на открито

Илияна Кирилова

Изненадващо собствениците на заведения останаха недоволни от новата заповед на здравния министър, с която се отварят частично ресторанти, кафенета, бистра и други места за обществено хранене с открити площи за посетители. Ресторантьорите разкритикуваха предвидената дистанция от поне 2.5 метра между масите.

"Дистанцията е твърде голяма. За малки обекти това означава да се разположат не повече от три маси - нещо, което по никакъв начин не може да донесе приходи за покриване на наем, ток и пренаемане на освободения персонал", коментира за "Сега" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията. И задава въпросът: "Защо в градския транспорт не се спазва 2 метра дистанция?".

Поставените условия притесняват и големите ресторантьори, защото те ще заработят с около 30% от капацитета си, което е икономически неизгодно. А като се добави и дъждовният месец май, обслужването на посетители в откритите тераси и градини ще падне още повече, коментираха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Правителството и Националният оперативен щаб обявиха в неделя, че започват поетапно да разхлабват някои от ограниченията, наложени заради коронавируса. От 6 май заведенията с открити тераси и градини ще може да приемат клиенти при строги санитарни мерки. От браншовите организации обаче са недоволни, че никой не се е допитал до тяхното мнение преди министърът на здравеопазването да пусне новата заповед.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е приела ангажимент да лобира за сгъстяване на масите, като разстоянието между тях  остане 1.5 м, каквото е изискването в момента. За това са се договорили на среща с браншовите съюзи  днес в министерството на туризма.

"Очакваме да бъде уточнено и за какъв срок са приетите вчера мерки за работа на заведенията. Ако частичното отваряне е за две седмица, това е стъпка напред. Но ако периодът е по-дълъг, тази мярка най-много да фалира търговските обекти", заяви пред Канал 3 Ричард Алибегов, председател на друга организация в бранша - Асоциация на заведенията. Той е убеден, че още утре здравният министър ще коригира дистанцията между масите.

"С отварянето на заведенията трябваше да се изчака още седмица, десетина дни", е мнението на Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Наскоро от асоциацията предупредиха, че отварянето на заведенията трябва да стане едновременно, защото в противен случай ще доведе до конфликти между самите ресторантьори. "Единствената полза от частичното отваряне на заведенията е това, че би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот", заяви пред БНР Атанас Димитров.

Все пак от БХРА смятат, че ресторантският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“. Например собствениците на заведения се притесняват, че в заповедта не е ясно посочено как се измерва дистанцията от 2.5 м - от маса до маса, или от стол до стол. "Заради подобни неясноти и заради безотговорно поведение на клиентите, сме застрашени от глоби и дори затваряне на обекта", коментира Емил Коларов.

Ресторантьорският бизнес, който беше тотално блокиран от коронавируса и извънредното положение, няма да мине без помощ от държавата, казват от браншовите организации. Мярката за задържане на заетостта "60/40" се оказа неатрактивна за ресторанти, кафенета, сладкарници и други заведения и собствениците им предпочетоха да освободят персонала при наложената забрана за работа. Сега става ясно, че дори и да са искали, голяма част от ресторантьорите нямат достъп до схемата заради изискването фирмите да са без данъчни задължения. "Ако се премахне тази клауза за липса на данъчни задължения, мярката "60/40" ще стане работеща за бранша оттук нататък. В момента 80% от фирмите не може да се възползват заради това изискване", заяви Ричард Алибегов. Неговата асоциация настоява като антикризисна мярка да се отсрочат всички данъчни плащания за след 6-8 месеца.

Ресторантьорите отново настояват и за намаляване на ДДС за консумацията в заведения за обществено хранене. И дават за пример Германия, която обяви, че от 1 юли сваля от 19% на 7% налога за цялата хранителна индустрия, което ще се отрази и на потреблението в заведенията. В България обаче от години въвеждането на деференцирани ставки ДДС е тема табу, като основният аргумент на всяко едно правителство е, че това единствено ще доведе до повече злоупотреби, а не до намаляване на цените и увеличаване на потреблението.

Анкета сред членове на Сдружението на заведенията, направена веднага след заявените от правителството и щаба мерки за разхлабване на извънредното положение - 3 и 4 май, показва, че 70% от запитаните над 230 собственици няма да открият обектите си след Гергьовден, докато не се реши въпросът с намаляването на ДДС и с отлагане на влизането в сила на наредбата за касовите апарати. Прословутата Наредба 18 бе отложена в началото на годината за влизане в сила от 1 август. До тогава трябваше да бъдат разрешени всички неясни и противоречащи си изисквания за софтеурите за управление на продажбите. От средата на март обаче са прекъснати всякакви обсъждания и не е известно кога отново може да бъдат възстановени. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата